NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 10 - Motion and Measurement of Distances

 

NCERT solutions for class 6 science chapter 10 Motion and Measurement of DistancesMiddle school starts with class 6 where science is an important and scoring subject. Chapters related to motion are studied in higher classes too. This is where solutions of NCERT class 6 science chapter 10 motion and measurement of distances are useful. The CBSE NCERT solutions for class 6 science chapter 10 motion and measurement of distances explains 10 questions. With the help of these questions, students can understand how much they have grasped from the chapter. NCERT solutions for class 6 science chapter 10 motion and measurement of distances explains a few numerical problems based on the conversion of the unit of length. That is kilometres to meter and vice-versa, centimetre to the millimetre, meter to the centimetre etc. A tool like solutions of NCERT helps in preparation of exams. The chapter motion and measurement give an idea about different modes of transport, standard units of measurement and types of motion.

Here are the important topics of NCERT Class 6 Science Chapter 10

10.1 Story of Transport

10.2 How Wide Is This Desk?

10.3 Some Measurements

10.4 Standard Units of Measurements

10.5 Correct Measurement of Length

10.6 Measuring the Length of a Curved Line

10.7 Moving Things Around Us

10.8 Types of Motion

NCERT solutions for class 6 science chapter 10 motion and measurement of distances exercise:

1. Give two examples each, of modes of transport used on land, water and air.

Answer:

Two examples of modes of transport used on land are cars and bicycles.

Two examples of modes of transport used on the water are submarines and ships.

Two examples of modes of transport used in the air are aeroplanes and helicopters.

2 (i). Fill in the blanks: One metre is ______________ cm

Answer:

One metre is 100 cm.

2 (ii). Fill in the blanks:

 Five kilometre is ______________ m.

Answer:

Five kilometres is 5000 m.

\\1 km = 1000 m\\ 5 km = 5 \times 1 km\\ 5 km = 5 \times 1000 m\\ 5 km = 5000 m

 

2 (iii). Fill in the blanks:

Motion of a child on a swing is ______________.

Answer:

The motion of a child on a swing is periodic.

2 (iv). Fill in the blanks:

Motion of the needle of a sewing machine is ______________.

Answer:

Motion of the needle of a sewing machine is periodic.

2 (v). Fill in the blanks:

Motion of wheel of a bicycle is_____________.

Answer:

The motion of the wheel of a bicycle is circular.

3. Why can a pace or a footstep not be used as a standard unit of length?

Answer:

Footsteps differ from person to person. So we cannot fix it as a standard unit for measurement of length.

5. The height of a person is 1.65 m. Express it into cm and mm.

Answer:

\\1\ m = 100\ cm \\1.65\ m = 1.65\times 100\ cm = 165\ cm \\1\ cm = 10\ mm \\165\ cm = 165\times 10\ mm = 1650\ mm

The height of the person in centimetres is 165 cm and in millimetre is 1650 mm.

6. The distance between Radha's home and her school is 3250 m. Express this distance into km.

Answer:

\\1\ km = 1000\ m \\1\ m = \frac{1}{1000}\ km = 0.001\ km \\3250\ m\ =3250\times 0.001\ km = 3.25\ km

The distance between Radha's home and her school is 3.25 km

7. While measuring the length of a knitting needle, the reading of the scale at one end is 3.0 cm and at the other end is 33.1 cm. What is the length of the needle?

Answer:

Reading of the scale at one end = 3.0 cm.

Reading of the scale at the other end = 33.1 cm.

Length of the needle = 33.1 cm - 3.0 cm = 30.1 cm

8. Write the similarities and differences between the motion of a bicycle and a ceiling fan that has been switched on.

Answer:

Similarities between the motion of a bicycle and a ceiling fan that has been switched on are:

(i) The blades of the fan and the wheels of the bicycle are in a circular motion.

(ii) The blades of the fan and spokes of the wheels of the bicycle are fixed at a certain point.

Differences between the motion of a bicycle and a ceiling fan that has been switched on are:

(i) The bicycle is in linear motion, unlike the fan.

(ii) The motion of the blades of the fan is periodic whereas that of the cycle is rectilinear.

9. Why would you not like to use a measuring tape made of an elastic material like rubber to measure distance? What would be some of the problems you would meet in telling someone about a distance you measured with such a tape?

Answer:

A measuring tape made of elastic material would be stretchable and while measuring the distance between two points it might get stretched and would give an incorrect measurement.

10. Give two examples of periodic motion.

Answer:

Two examples of periodic motion are:

(i) The needle of a sewing machine.

(ii) The blades of a fan which is switched on.

Chapterwise NCERT solutions of class 6 science:

Chapter 1

NCERT solutions for class 6 science chapter 1 Food Where Does It Come From

Chapter 2

CBSE NCERT solutions for class 6 science chapter 2 Components of Food

Chapter 3

Solutions of NCERT class 6 science chapter 3 Fibre to Fabric

Chapter 4

NCERT solutions for class 6 science chapter 4 Sorting Materials into Groups

Chapter 5

CBSE NCERT solutions for class 6 science chapter 5 Separation of Substances

Chapter 6

Solutions of NCERT class 6 science chapter 6 Changes Around Us

Chapter 7

NCERT solutions for class 6 science chapter 7 Getting to Know Plants

Chapter 8

CBSE NCERT solutions for class 6 science chapter 8 Body Movements

Chapter 9

Solutions of NCERT class 6 science chapter 9 The Living Organisms Characteristics and Habitats

Chapter 10

NCERT solutions for class 6 science chapter 10 Motion and Measurement of Distances

Chapter 11

CBSE NCERT solutions for class 6 science chapter 11 Light Shadows and Reflections

Chapter 12

Solutions of NCERT class 6 science chapter 12 Electricity and Circuits

Chapter 13

NCERT solutions for class 6 science chapter 13 Fun with Magnets

Chapter 14

CBSE NCERT solutions for class 6 science chapter 14 Water

Chapter 15

Solutions of NCERT class 6 science chapter 15 Garbage In Garbage Out

Chapter 16

NCERT solutions for class 6 science chapter 16 Air Around Us

NCERT Solutions for Class 6 Subject Wise:

NCERT solutions for class 6 maths

CBSE NCERT solutions for class 6 science

Important conversions of the unit of length:

The following conversions are used to solve the numerical in the NCERT solutions for class 6 science chapter 10 motion and measurement of distances. 

  • 1 Km = 1000 m which means, multiply with 1000 to convert Km to m and divide with 1000 to convert from m to Km
  • 1m = 100 cm implies that multiply with 100 to convert m to cm and divide with 100 to convert from cm to m
  • 1 cm = 10 mm shows that multiply with 10 to change the unit from cm to mm and divide with 10 to change from mm to cm

Out of 10 questions discussed in the CBSE NCERT solutions for class 6 science chapter 10 motion and measurement of distances 5 are based on the above-mentioned concepts.

 

 

Recently Asked Questions

 

Related Articles

Exams
Articles
Questions