NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

 

NCERT solutions for class 6 science chapter 15 air around us: You might not have seen air, but, surely you must have felt its presence in so many ways. You can notice it when the leaves of the trees rustle or when the clothes swing on a clothes-line. So, in the solutions for NCERT class 6 science chapter 15 air around us, you will get questions based on the air that are roaming around us. You must have noticed pages of an open book, they begin fluttering when the fan is switched on, do you know why it happens? It is because of the moving air, which also makes possible for you to fly your kite in the sky. Air is present everywhere, it is also in water and soil. Actually air is a mixture of nitrogen, oxygen, carbon dioxide, water vapor and a few other gases. In NCERT solutions for class 6 science chapter 15 air around us, you will get all the questions which will be related to the oxygen, nitrogen, carbondioxide and other gases, which are present in the air. If you need help in finding solutions of NCERT book to any other class, then don't worry NCERT solutions will help you out.

Here are the important topics of CBSE NCERT solutions for class 6 science chapter 15 air around us mentioned below:

15.1 Is Air Present Everywhere Around Us?

15.2 What Is Air Made up Of?

  • Water Vapour
  • Oxygen
  • Nitrogen
  • Carbon Dioxide
  • Dust and Smoke

15.3 How Does Oxygen Become Available to Animals and Plants Living in Water and Soil?

15.4 How Is Oxygen in the Atmosphere Replaced?

After going through the solutions for NCERT class 6 science chapter 15 air around us, you must be able to understand all the answers the following questions:

NCERT solutions for class 6 science chapter 15 air around us: Solved Exercise Questions:

Q1. What is the composition of air?

Answer:

Air contains some gases, water vapour and dust particles. The gases in air are mainly nitrogen, oxygen, small amount of carbon dioxide, and many other gases. We see that air contains mostly nitrogen and oxygen. In fact, these two gases together make up 99% of the air. The remaining 1% is constituted by carbon dioxide and a few other gases and water vapour.

Q2. Which gas in the atmosphere is essential for respiration?

Answer:

Oxygen gas in the atmosphere is essential for respiration.

Q3. How will you prove that air supports burning?

Answer:

By the following steps:

(i) Fix two small candles on a table. Light both the candles. Cover one of the candles with an inverted glass tumbler. 

(ii) You must have observed that the candle covered with glass tumbler got extinguished after some time, whereas the other candle continued burning.

(iii) The candle got extinguished because the component inside of the glass tumbler, which supports burning, is limited. Most of the component is used up by the burning candles. However, the other candle is getting a continuous supply of air. This component of air, which supports burning, is known as oxygen.

Q4. How will you show that air is dissolved in water?

Answer:

By the following steps:

(i) Take some water in a glass or metal container. Heat it slowly on a tripod stand.

(ii) Well before the water begins to boil, look carefully at the inner surface of the container. There are tiny bubbles, these bubbles come from the air dissolved in water.

(iii) When you heat the water, to begin with, the air dissolved in it escapes. As you continue heating, the water itself turns into vapour and finally begins to boil. 

Q5. Why does a lump of cotton wool shrink in water?

Answer:

Initially, air is present inside the lump of cotton wool but after adding water to it the air inside is driven out by water. This causes the layers of lump to stick together hence lump shrinks.

Q6. The layer of air around the earth is known as ___________.

Answer:

The layer of air around the earth is known as atmosphere

Q7. The component of air used by green plants to make their food, is ___________.

Answer:

The component of air used by green plants to make their food, is carbon dioxide.

Q8. List five activities that are possible due to the presence of air.

Answer:

Five activities that are possible due to the presence of air are:

(i) Flying of birds  (ii) Respiration  (iii) Cloud formation (iv) Burning something (v) Winnowing.

Q9. How do plants and animals help each other in the exchange of gases in the atmosphere?

Answer:

It is obvious that animals cannot live without plants. The balance of oxygen and carbon dioxide in the atmosphere is maintained through respiration in plants and animals and by the photosynthesis in plants. In photosynthesis, plants take in carbon dioxide and give out oxygen that animals consume and give out carbon dioxide. This shows the interdependence of plants and animals.

If you are facing any issue in understanding the answers of the above questions, then don't worry and again go through that NCERT Book and try to understand all the concepts of every topic and then write the answers of all these questions by your own and then compare them with NCERT solutions for class 6 science chapter 15 air around us. You will see that your knowledge, as well as the understanding of these concepts, will increase and you will be able to explain the answers in a better way.

NCERT Solutions for Class 6 Science- Chapter Wise Science

Chapter 1

CBSE NCERT solutions for class 6 Science Chapter 1 Food: Where Does It Come From?

Chapter 2

NCERT solutions for class 6 Science Chapter 2 Components of Food

Chapter 3

Solutions for NCERT class 6 science chapter 3 Fibre to Fabric

Chapter 4

NCERT Solutions for class 6 science chapter 4 Sorting Materials into Groups

Chapter 5

Solution for NCERT for class 6 science chapter 5 Separation of Substances

Chapter 6

CBSE NCERT solutions for class 6 science chapter 6 Changes around Us

Chapter 7

NCERT solutions for class 6 science chapter 7 Getting to Know Plants

Chapter 8

Solutions for NCERT class 6 science chapter 8 Body Movements

Chapter 9

NCERT solutions for class 6 science chapter 9 The Living Organisms Characteristics and Habitats

Chapter 10

Solution for NCERT class 6 science chapter 10 Motion and Measurement of Distances

Chapter 11

CBSE NCERT solution for class 6 science chapter 11 Light, Shadows, and Reflections

Chapter 12

NCERT solutions for class 6 science chapter 12 Electricity and Circuits

Chapter 13

CCSE NCERT solutions for class 6 science chapter 13 Fun with Magnets

Chapter 14

Solution for NCERT for class 6 science chapter 14 Water

Chapter 15

CBSE NCERT solutions for class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

Chapter 16

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Garbage In, Garbage Out

NCERT Solutions for Class 6 - Subject- Wise

NCERT Solutions for Class 6 Maths

NCERT Solutions for Class 6 Science

What are the benefits of NCERT solutions for class 6 science chapter 15 air around us:

  • NCERT is the base of your learning.
  • CBSE NCERT solutions for class 6 science chapter 15 air around us will also boost your knowledge.
  • Solutions for NCERT solutions for class 6 science chapter 15 air around us will also help you to understand all the concepts easily.
  • You will get all the answers to this chapter and it will help you to score good marks in your school exam.
 

Recently Asked Questions

 

Related Articles

Exams
Articles
Questions