NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances

 

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances: In our daily life, there are many instances when we separate a substance from a mixture of materials like tea leaves are separated from the liquid with a strainer, the grain is separated from stalks, cotton separates its seeds from the fiber, milk or curd is churned to separate the butter, etc. In this article, you will get NCERT solutions for class 6 science chapter 5 separation of substances. There are many methods for substance separation from the mixture of the materials which are listed below. 

  • Handpicking:- Husk and stones could be separated from grains by handpicking
  • Winnowing:- Husk is separated from heavier seeds of grain by winnowing.
  • Sieving:- The difference in the size of particles in a mixture can be separated by sieving.
  • Sedimentation:- This method is used to separate impurities when the heavier component in a mixture settles after water is added to it.
  • Decantation:- In a mixture of sand and water, the heavier sand particles settle down at the bottom and the water can be separated by decantation.
  • Filtration:- This method can be used to separate components of a mixture of an insoluble solid and a liquid. 
  • Evaporation:- It can be used to separate a solid dissolved in a liquid.

In solutions of NCERT for class 6 science chapter 5 separation of substances, you will get many questions related to these separation methods which will give you more clarity. First, read the entire chapter carefully and try to answer all the NCERT questions by yourself. If you facing any problem while answering these questions then you can take help from the CBSE NCERT solutions for class 6 science chapter 5 separation of substances. You can get NCERT solutions by clicking on the above link.

Here are the important topics of NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances mentioned below:

5.1 Methods of Separation

    Handpicking

    Threshing

    Winnowing

    Sieving

    Sedimentation, Decantation and Filtration

    Evaporation

    Use of more than one method of separation

    Can water dissolve any amount of a substance?

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances-

Solutions of NCERT for class 6 science chapter 5 separation of substances-Exercises

Question:1 Why do we need to separate different components of a mixture? Give two examples.

Answer:

We see that, before we use a substance, we need to separate harmful or useless substances that may be mixed with it. Sometimes, we separate even useful components if we need to use them separately. For examples: 

(a)The process that is used to separate the grain from stalks etc. is threshing.

(b)Sieving allows the fine flour particles to pass through the holes of the sieve while the bigger impurities remain on the sieve.

Question:2 What is winnowing? Where is it used?

Answer:

This method of separating components of a mixture is called winnowing. Winnowing is used to separate heavier and lighter components of a mixture by wind or by blowing air.

This method is commonly used by farmers to separate lighter husk particles from heavier seeds of grain.

Question:3 How will you separate husk or dirt particles from a given sample of pulses before cooking.

Answer:

We will separate husk or dirt particles from a given sample of pulses by the handpicking method.

The handpicking method can be used for separating slightly larger sized impurities like the pieces of dirt, stone, and husk from wheat, rice or pulses.

Question:4 What is sieving? Where is it used?

Answer:

Sieving allows the fine flour particles to pass through the holes of the sieve while the bigger impurities remain on the sieve.

In a flour mill, impurities like husk and stones are removed from wheat before grinding it by sieving.

Question:5 How will you separate sand and water from their mixture?

Answer:

We can separate sand and water from their mixture by the following steps:

  • First by sedimentation, when the heavier component that is sand settles down after water is added to it.

  • Then by decantation where clear water formed an upper layer is removed carefully to another glass.

Question:Is it possible to separate sugar mixed with wheat flour? If yes, how will you do it?

Answer:

Yes, it is possible to separate sugar mixed with wheat flour. We will follow the below steps:

  • Add a lot of water to mix wheat flour and sugar both.

  • Then filter this mixture using filter paper.

  • On the filter paper, we have wheat flour.

  • Dry it to get Wheat flour.

  • The filtrate has sugar and water mixed so,

  • Evaporate the water to get sugar.

Question:7 How would you obtain clear water from a sample of muddy water?

Answer:

We can obtain clear water from a sample of muddy water by the following steps:

  • Allow the muddy water to stand for a time.

  • You will see that mud settles down at the bottom.

  • Upper layer water contains some mud particles.

  • Decant it to get that water and filter it to remove traces of mud particles.

Question:8 Fill up the blanks

(a) The method of separating seeds of paddy from its stalks is called ___________.

(b) When milk, cooled after boiling, is poured onto a piece of cloth the cream (malai) is left behind on it. This process of separating cream from milk is an example of ___________.

(c) Salt is obtained from seawater by the process of ___________.

(d) Impurities settled at the bottom when muddy water was kept overnight in a bucket. The clear water was then poured off from the top. The process of separation used in this example is called ___________.

Answer:

(a) The method of separating seeds of paddy from its stalks is called threshing.

(b) When milk, cooled after boiling, is poured onto a piece of cloth the cream (malai) is left behind on it. This process of separating cream from milk is an example of filtration.

(c) Salt is obtained from seawater by the process of evaporation.

(d) Impurities settled at the bottom when muddy water was kept overnight in a bucket. The clear water was then poured off from the top. The process of separation used in this example is called decantation.

Question:10 Lemonade is prepared by mixing lemon juice and sugar in water. You wish to add ice to cool it. Should you add ice to the lemonade before or after dissolving sugar? In which case would it be possible to dissolve more sugar?

Answer:

We should add ice to the lemonade after dissolving the sugar as more sugar will be going to dissolve as solubility is more before adding ice. Because if we add ice before dissolving the sugar, the temperature of the water gets down and the property of dissolving the sugar will decrease.

NCERT Solutions for Class 6 Science- Chapter Wise

Chapter No.

Chapter Name

Chapter 1

Solutions of NCERT for Class 6 Science Chapter 1 Food: Where Does It Come From?

Chapter 2

CBSE NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 2 Components of Food

Chapter 3

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Fibre to Fabric

Chapter 4

Solutions of NCERT for Class 6 Science Chapter 4 Sorting Materials into Groups

Chapter 5

CBSE NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances

Chapter 6

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 6 Changes Around Us

Chapter 7

Solutions of NCERT for Class 6 Science Chapter 7 Getting to Know Plants

Chapter 8

CBSE NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 8 Body Movements

Chapter 9

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms Characteristics and Habitats

Chapter 10

Solutions of NCERT for Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances

Chapter 11

CBSE NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows, and Reflections

Chapter 12

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits

Chapter 13

Solutions of NCERT for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

Chapter 14

CBSE NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water

Chapter 15

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

Chapter 16

Solutions of NCERT for Class 6 Science Chapter 16 Garbage In, Garbage Out

NCERT Solutions for Class 6 - Subject- Wise

CBSE NCERT Solutions for Class 6 Maths

Solutions of NCERT for Class 6 Science

Benefits of NCERT solutions for class 6 science chapter 5 separation of substances-

  • These NCERT solutions are available in very simple language which can be understood by the average students.
  • It will provide you in-depth knowledge of your subject.
  • It will build your fundamental concepts of science which are required to study science in the heigher class.
  • You will develop a logical approach and methodology towards science and other subjects also.
  • You can score good marks in the exam with the help of CBSE NCERT solutions for class 6 science chapter 5 separation of substances.
  • Your homework will be easier as you will get answers to all the questions of the textbook including practice questions given after every topic.

Happy learning !!!

 

Recently Asked Questions

 

Related Articles

Exams
Articles
Questions