NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants

 

NCERT solutions for class 7 science chapter 1 nutrition in plants: Earlier you have studied that all living organisms require food and the main difference between plants and animals is that, the plants can synthesize food for themselves but animals including humans cannot. They get it from plants or animals that eat plants. Thus, humans and animals are directly or indirectly dependent on plants. In the CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 1 nutrition in plants, you will get all the questions based on the nutrition of plants and their mechanism. You will study that all organisms need food and utilize it to get energy for the growth and maintenance of their body and all the green plants synthesize food for themselves by a process which is called photosynthesis. That's why they are called autotrophs. There are a few plants that take food from the host plant instead of making it inside. You need to study the complete chapter carefully, then only you will understand the solutions of NCERT for class 7 science chapter 1 nutrition in plants. If you need help in finding solutions of NCERT book to any other class, then don't worry NCERT solutions will help you out.

Here are the important Topics of CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 1 nutrition in plants mentioned below:

1.1 Mode of Nutrition in Plants

1.2 Photosynthesis - Food Making Process in Plants

1.3 Other Modes of Nutrition in Plants

1.4 Saprotrophs

1.5 How Nutrients Are Replenished in the Soil

In this chapter, you will also study the different complex chemical substances such as carbohydrate, that are the products of photosynthesis and oxygen is that molecule which is produced during photosynthesis. After going through the solutions for NCERT class 7 science chapter 1 nutrition in plants, you must be able to understand all the answers the following questions:

NCERT solutions for class 7 science chapter 1 nutrition in plants: Solved Exercise Questions:

Q1. Why do organisms take food?

Answer:

Organisms take food to:

(i) Get the energy to carry out life processes.

(ii) Build thier bodies.

(iii) To grow.

(iv) Repair damaged parts of their bodies.

Q2. Distinguish between a parasite and a saprotroph.

Answer:

Difference between Parasites and Saprotrophs:

Parasites Saprotrophs

A parasite derives its nutrients from the living organism and it deprives the host of valuable nutrients. For example, Mosquito. 

Saprotroph organisms take in nutrients from dead and decaying matter. For example, Fungi.

Q3. How would you test the presence of starch in leaves?

Answer:

To test the presence of starch in leaves: Perform iodine test by adding iodine solution to the leaves,  if there is starch present on the leaves then iodine makes a complex of dark blue color with the starch.

Hence we can test the presence of starch in the leaves.

Q4. Give a brief description of the process of synthesis of food in green plants.

Answer:

The leaves have a green pigment called chlorophyll. It helps leaves to capture the energy of the sunlight. This energy is used to synthesize (prepare) food (carbohydrates) from carbon dioxide and water. Since the synthesis of food occurs in the presence of sunlight, it is called photosynthesis.

The process equation as follows: 

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 1 nutrition in plants:

Q5. Show with the help of a sketch that plants are the ultimate source of food.

Answer:

Following is the Food chain diagram to show that plant is the ultimate source of food:

Q6. Fill in the blanks:

(a) Green plants are called _________________ since they synthesise their own food.

(b) The food synthesised by plants is stored as _________________.

(c) In photosynthesis solar energy is absorbed by the pigment called ___________.

(d) During photosynthesis plants take in ______________________ and release __________________ gas.

Answer:

(a) Green plants are called autotrophs since they synthesise their own food.

(b) The food synthesised by plants is stored as starch.
(c) In photosynthesis solar energy is absorbed by the pigment called chlorophyll.
(d) During photosynthesis plants take in carbon dioxide and release oxygen gas.

Q7. Name the following:

(i)A parasitic plant with yellow, slender and branched stem.

Answer:

Cuscuta (Amarbel) is a parasitic plant with yellow, slender and branched stem.

Q7. Name the following :

(ii) A plant that is partially autotrophic.

Answer:

Pitcher plant is partially autotrophic plant.

As Pitcher plant is an insectivorous plants and insectivorous plants are not complete autotrophs but are partially autotrophs.

Q7. Name the following :

(iii) The pores through which leaves exchange gases.

Answer:

Stomata pores are responsible through which leaves exchange gases.

Q9. Match the items given in Column I with those in Column II:
Column I                 Column II
Chlorophyll                 Rhizobium
Nitrogen                     Heterotrophs
Cuscuta                     Pitcher plant
Animals                     Leaf
Insects                      Parasite

Answer:

Match the columns: 

Column I Matched Column II
Chlorophyll Leaf
Nitrogen Rhizobium
Cuscuta Parasite
Animals Heterotrophs
Insects Pitcher plant

Q10. Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false:

(i) Carbon dioxide is released during photosynthesis. (T/F)

(ii) Plants which synthesise their food are called saprotrophs. (T/F)

iii) The product of photosynthesis is not a protein. (T/F)

(iv) Solar energy is converted into chemical energy during photosynthesis. (T/F)

Answer:

(i) False, Oxygen is released during photosynthesis.

(ii) False, Plants which synthesise their food are called autotrophs. 

(iii) True, The product of photosynthesis is not a protein. 

(iv) True, Solar energy is converted into chemical energy during photosynthesis.

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 1 nutrition in plants:

Q11. Choose the correct option from the following:

Which part of the plant takes in carbon dioxide from the air for photosynthesis?

(i) Root hair      (ii) Stomata     (iii)     Leaf veins      (iv) Petals

Answer:

(ii) Stomata takes in carbon dioxide from air for photosynthesis.

Q12. Choose the correct option from the following:

Plants take carbon dioxide from the atmosphere mainly through their:

(i) roots     (ii)     stem     (iii) flowers     (iv) leaves

Answer:

(iv) leaves takes carbon dioxide from the atmosphere.

Q12. Why do farmers grow many fruits and vegetable crops inside large green houses? What are the advantages to the farmers?

Answer:

Farmers grow fruits and vegetable crops inside large greenhouse because it protects it from high blowing wind, and rodents also greenhouse protects the plant from the climatic conditions of outside and it can have its own suitable temperature for the growth of plants.

Farmers get advantages of the following things:

(i) They have control over their climatic conditions (Temperature, humidity etc.)

(ii)  Free from pests, rodents and also from birds and animals so they have increased producibility.

If you are facing any issue in understanding the answers of the above questions, then don't worry and again go through that NCERT Book and try to understand all the concepts of every topic and then write the answers of all these questions by your own and then compare them with NCERT solutions for class 7 science chapter 1 nutrition in plants. You will see that your knowledge, as well as the understanding of these concepts, will increase and you will be able to explain the answers in a better way.

NCERT Solutions for Class 7 Science – Chapter-wise

Chapter 1

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 1 Nutrition in Plants

Chapter 2

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 2 Nutrition in Animals

Chapter 3

NCERT solutions for class 7 science chapter 3 Fibre to Fabric

Chapter 4

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 4 Heat

Chapter 5

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 5 Acids, Bases and Salts

Chapter 6

NCERT solutions for class 7 science chapter 6 Physical and Chemical Changes

Chapter 7

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

Chapter 8

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 8 Winds, storms and cyclones

Chapter 9

NCERT solutions for class 7 science chapter 9 Soil

Chapter 10

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 10 Respiration in Organisms

Chapter 11

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 11 Transportation in Animals and Plants

Chapter 12

NCERT solutions for class 7 science chapter 12 Reproduction in Plants

Chapter 13

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 13 Motion and Time

Chapter 14

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 14 Electric Current and its Effects

Chapter 15

NCERT solutions for class 7 science chapter 15 Light

Chapter 16

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 16 Water: A Precious Resource

Chapter 17

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 17 Forests: Our Lifeline

Chapter 18

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Wastewater Story

NCERT Solutions for Class 7- Subject Wise

NCERT Solutions for Class 7 Maths

NCERT Solutions for Class 7 Science

What are the benefits of NCERT solutions for class 7 science chapter 1 nutrition in plants:

  • Solutions for NCERT solutions for class 7 science chapter 1 nutrition in plants will also boost your knowledge.
  • NCERT is the base of your learning.
  • CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 1 nutrition in plants will also help you to understand all the concepts easily.
  • You will get all the answers to this chapter and it will help you to score good marks in your school exam.
 

Recently Asked Questions

 

Related Articles

Exams
Articles
Questions