NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms

 

NCERT solutions for class 7 science chapter 10 respiration in organisms: This chapter is very important, as in this you will learn about respiration. It is essential for the survival of living organisms and it helps in the release of energy from food. In the CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 10 respiration in organisms, you will get questions from different types of respiration and its processes. You will study that oxygen you inhale is used to breakdown glucose into carbon dioxide along with water and in this process energy releases. This breakdown of glucose occurs in the cells of an organism, that's why it is also called cellular respiration and if the food is broken down with the help of oxygen, then it will be called aerobic respiration and without the use of oxygen, it will become anaerobic respiration. In solutions of NCERT for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms, you have to study breathing, as it is a part of the process of respiration during which an organism takes in the oxygen-rich air and gives out air rich in carbon dioxide, as based on this you will get questions in NCERT solutions for class 7 science chapter 10 respiration in organisms. If you need help in finding solutions of NCERT book to any other class, then don't worry NCERT solutions will help you out.

Here are the important topics of CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 10 respiration in organisms mentioned below:

10.1 Why Do We Respire?

10.2 Breathing

10.3 How Do We Breathe?

10.4 What Do We Breathe Out?

10.5 Breathing in Other Animals

10.6 Breathing Under Water

10.7 Do Plants Also Respire?

After going through the solutions for NCERT class 7 science chapter 10 respiration in organisms, you must be able to understand all the answers the following questions:

NCERT solutions for class 7 science chapter 10 respiration in organisms: Solved Exercise Questions:

Q1. Why does an athlete breathe faster and deeper than usual after finishing the race?

Answer:

The muscles of an athlete undergo anaerobic respiration which means the oxygen is used up faster than being supplied by the blood. 

Thus, to inhale more oxygen, an athlete breathes faster and deeper than usual after finishing the race.

Q2. List the similarities and differences between aerobic and anaerobic respiration.

Answer:

The similarities between aerobic and anaerobic respiration are:

(i) Carbon dioxide is produced in both reactions.

(ii) Energy is released in both reactions.

The differences between aerobic and anaerobic respiration are:

Aerobic Anaerobic
Takes place in the presence of oxygen Takes place without oxygen
Complete break down of food Partial break down of food
Carbon dioxide and water as the end product

Ethanol, carbon dioxide as the end product(in yeast)

Produces more energy Produces less energy

 

Q3. Why do we often sneeze when we inhale a lot of dust-laden air?

Answer:

Sneezing removes the foreign particle like dust particles, smoke from the air inhaled which ensures good air quality inside our body.

When we inhale, unwanted particles get trapped in the hair present in our nasal cavity. However, sometimes these particles may get past the hair causing irritation in the lining of the cavity. This causes sneezing. 

Q4. Take three test-tubes. Fill ¾th of each with water. Label them A, B and C. Keep a snail in test-tube A, a water plant in test-tube B and in C, keep snail and plant both. Which test-tube would have the highest concentration of CO_{2} ?

Answer:

We know,

Snail will inhale oxygen and exhale carbon dioxide whereas the plant will inhale carbon dioxide for respiration.

The test with snail and without plant will have maximum carbon dioxide concentration. Therefore, the order of test tube containing CO_{2} is A>C>B.

Hence, test-tube A will have the highest concentration of CO_{2}.

Q5. Tick the correct answer:

(a) In cockroaches, air enters the body through

(i) lungs

(ii) gills

(iii) spiracles

(iv) skin

Answer:

A cockroach has small openings called spiracles on the sides of its body. 

Therefore, (a) In cockroaches, air enters the body through (iii) spiracles

Q5. Tick the correct answer: (b) During heavy exercise, we get cramps in the legs due to the accumulation of

(i) carbon dioxide

(ii) lactic acid

(iii) alcohol

(iv) water

Answer:

(b) During heavy exercise, we get cramps in the legs due to the accumulation of (ii) lactic acid

During heavy exercise, muscle cells respire anaerobically because oxygen is used faster as compared to its supply by the blood. The partial breakdown of glucose produces lactic acid whose accumulation causes muscle cramps.

Q5. Tick the correct answer:

(c) Normal range of breathing rate per minute in an average adult person at rest is:

(i) 9–12

(ii) 15–18

(iii) 21–24

(iv) 30–33

Answer:

Normal range of breathing rate per minute in an average adult person at rest is (ii) 15–18

This means on an average, an adult human being breathes in and out 15–18 times in a minute.

Q5. Tick the correct answer:

(d) During exhalation, the ribs

(i) move outwards

(ii) move downwards

(iii) move upwards

(iv) do not move at all

Answer:

During exhalation, the ribs (ii) move downwards

During exhalation, ribs move down and inwards reducing the size of the chest cavity causing the air to be pushed out of the lungs.

Q6. Match the items in Column I with those in Column II:

Column I                              Column II
(a) Yeast                               (i) Earthworm
(b) Diaphragm                      (ii) Gills
(c) Skin                                 (iii) Alcohol
(d) Leaves                            (iv) Chest cavity
(e) Fish                                 (v) Stomata
(f) Frog                                 (vi) Lungs and skin
                                             (vii) Tracheae

Answer:

Column I Column II

(a) Yeast

(iii) Alcohol

(b) Diaphragm

(iv) Chest cavity

(c) Skin

(i) Earthworm

(d) Leaves 

(v) Stomata

(e) Fish

(ii) Gills

(f) Frog

(vi) Lungs and skin

Q7. Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false:

(i) During heavy exercise the breathing rate of a person slows down. (T/F)
(ii) Plants carry out photosynthesis only during the day and respiration only at night. (T/F)
(iii) Frogs breathe through their skins as well as their lungs. (T/F)
(iv) The fishes have lungs for respiration. (T/F)
(v) The size of the chest cavity increases during inhalation. (T/F)

Answer:

(i) During heavy exercise the breathing rate of a person slows down. False

- During heavy exercise, we breathe faster and deeper than usual

(ii) Plants carry out photosynthesis only during the day and respiration only at night. False

- Respiration is an essential process required for the plants to live. It occurs day and night. Whereas, photosynthesis takes place only during the day.

(iii) Frogs breathe through their skins as well as their lungs. True

(iv) The fishes have lungs for respiration. False

- Fishes do not have lungs. They breathe through gills.

(v) The size of the chest cavity increases during inhalation. True

- During inhalation, ribs move up and outwards and the diaphragm moves down. This movement increases space in our chest cavity and air rushes into the lungs.

Q8. Given below is a square of letters in which are hidden different words related to respiration in organisms. These words may be present in any direction— upwards, downwards, or along the diagonals. Find the words for your respiratory system. Clues about those words are given below the square.

(i) The air tubes of insects
(ii) Skeletal structures surrounding chest cavity
(iii) Muscular floor of chest cavity
(iv) Tiny pores on the surface of leaf
(v) Small openings on the sides of the body of an insect
(vi) The respiratory organs of human beings
(vii) The openings through which we inhale
(viii) An anaerobic organism
(ix) An organism with tracheal system

Answer:

(i) The air tubes of insects - TRACHEA
(ii) Skeletal structures surrounding chest cavity - RIBS
(iii) Muscular floor of chest cavity - DIAPHRAGM
(iv) Tiny pores on the surface of leaf - STOMATA
(v) Small openings on the sides of the body of an insect - SPIRACLES
(vi) The respiratory organs of human beings - LUNGS
(vii) The openings through which we inhale - NOSTRILS
(viii) An anaerobic organism - YEAST
(ix) An organism with tracheal system - ANT

Q9. The mountaineers carry oxygen with them because:

(a) At an altitude of more than 5 km there is no air.

(b) The amount of air available to a person is less than that available on the ground.

(c) The temperature of air is higher than that on the ground.

(d) The pressure of air is higher than that on the ground.

Answer:

The mountaineers carry oxygen with them because the amount of oxygen availability to a person is less than that available on the ground. (b)

As we move higher in altitude, the density of the atmosphere lessens.

If you are facing any issue in understanding the answers of the above questions, then don't worry and again go through that NCERT Book and try to understand all the concepts of every topic and then write the answers of all these questions by your own and then compare them with NCERT solutions for class 7 science chapter 10 respiration in organisms. You will see that your knowledge, as well as the understanding of these concepts, will increase and you will be able to explain the answers in a better way.

NCERT Solutions for Class 7 Science – Chapter-wise

Chapter 1

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 1 Nutrition in Plants

Chapter 2

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 2 Nutrition in Animals

Chapter 3

NCERT solutions for class 7 science chapter 3 Fibre to Fabric

Chapter 4

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 4 Heat

Chapter 5

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 5 Acids, Bases and Salts

Chapter 6

NCERT solutions for class 7 science chapter 6 Physical and Chemical Changes

Chapter 7

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

Chapter 8

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 8 Winds, storms and cyclones

Chapter 9

NCERT solutions for class 7 science chapter 9 Soil

Chapter 10

NCERT solutions for class 7 science chapter 10 Respiration in Organisms

Chapter 11

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 11 Transportation in Animals and Plants

Chapter 12

NCERT solutions for class 7 science chapter 12 Reproduction in Plants

Chapter 13

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 13 Motion and Time

Chapter 14

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 14 Electric Current and its Effects

Chapter 15

NCERT solutions for class 7 science chapter 15 Light

Chapter 16

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 16 Water: A Precious Resource

Chapter 17

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 17 Forests: Our Lifeline

Chapter 18

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Wastewater Story

NCERT Solutions for Class 7- Subject Wise

NCERT Solutions for Class 7 Maths

NCERT Solutions for Class 7 Science

What are the benefits of NCERT solutions for class 7 science chapter 10 respiration in organisms:

  • Solutions for NCERT class 7 science chapter 10 respiration in organisms will also boost your knowledge.
  • You will get all the answers to this chapter and it will help you to score good marks in your school exam.
  • NCERT is the base of your learning.
  • NCERT solutions for class 7 science chapter 10 respiration in organisms will also help you to understand all the concepts easily.
 

Recently Asked Questions

 

Related Articles

Exams
Articles
Questions