NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 11 Transportation in Animals and Plants

 

NCERT solutions for class 7 science chapter 11 transportation in animals and plants: In this chapter, you will study that in most animals, the blood that circulates in the body distributes food and oxygen simultaneously to different cells of the body and also carries waste products from different parts of the body to other for excretion. In the solutions for NCERT class 7 science chapter 11 transportation in animals and plants, you will get questions based on the transportation of energy and food from one part to another inside the body of plants and animals. In this chapter, you will study the circulatory system which consists of the heart and blood vessels including other parts. It's important to know that in humans, blood flows through arteries, as well as veins and the heart. You know why our blood is red, it is due to the presence of a red pigment inside the blood that is hemoglobin. In NCERT solutions for class 7 science chapter 11 transportation in animals and plants, you will also get questions related to the heartbeat, heart and its functioning. If you need help in finding solutions of NCERT book to any other class, then don't worry NCERT solutions will help you out. 

Here are the important topics of CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 11 transportation in animals and plants mentioned below:

11.1 Circulatory System

    Blood

    Blood Vessels

    Heart

    Heartbeat

11.2 Excretion in Animals

    Excretory System in Humans

11.3 Transport of Substances in Plants

    Transport of Water and Minerals

    Transpiration

In this chapter, you will study an interesting thing that fish excrete waste substances such as ammonia which directly dissolve in water and birds, insects and lizard excrete uric acid in semi-solid form. Now if we talk about plants, then nutrients are transported along with water to the entire plant via the vascular tissue which is called xylem. After going through the solutions for NCERT class 7 science chapter 11 transportation in animals and plants, you must be able to understand all the answers the following questions:

NCERT solutions for class 7 science chapter 11 transportation in animals and plants: Solved Exercise Questions:

Q1. Match structures given in Column I with functions given in Column II.

Column I                        Column II

(i) Stomata                      (a) Absorption of water
(ii) Xylem                         (b) Transpiration
(iii) Root hairs                  (c) Transport of food
(iv) Phloem                      (d) Transport of water
                                        (e) Synthesis of carbohydrates

Answer:

The matched structures of column I with functions of column II is given below:

Column I

Column II

(i) Stomata

(b) Transpiration

(ii) Xylem

(d) Transport of water

(iii) Root hairs

(a) Absorption of water

(iv) Phloem

(c) Transport of food

Q2. Fill in the blanks.

(i) The blood from the heart is transported to all parts of the body by the ___________ .
(ii) Haemoglobin is present in ___________ cells.
(iii) Arteries and veins are joined by a network of _______________ .
(iv) The rhythmic expansion and contraction of the heart is called _________.
(v) The main excretory product in human beings is ___________ .
(vi) Sweat contains water and ____________ .
(vii) Kidneys eliminate the waste materials in the liquid form called __________.
(viii) Water reaches great heights in the trees because of suction pull caused by _________ .

Answer:

(i) The blood from the heart is transported to all parts of the body by the arteries.
(ii) Haemoglobin is present in red blood cells.
(iii) Arteries and veins are joined by a network of capillaries.
(iv) The rhythmic expansion and contraction of the heart is called heartbeat.
(v) The main excretory product in human beings is urea .
(vi) Sweat contains water and salt .
(vii) Kidneys eliminate the waste materials in the liquid form called urine.
(viii) Water reaches great heights in the trees because of suction pull caused by transpiration

Q3. Choose the correct option:

(a) In plants, water is transported through

(i) xylem

(ii) phloem

(iii) stomata

(iv) root hair

Answer:

In plants, water is transported through the xylem.

So, the correct answer is (i) xylem.

Q3. Choose the correct option:

(b) Water absorption through roots can be increased by keeping the plants

(i) in the shade
(ii) in dim light
(iii) under the fan
(iv) covered with a polythene bag

Answer:

Water absorption through roots can be increased by keeping the plants under the fan because the transpiration process is boosted.

THence, the correct answer is (iii) under the fan.


Q4. Why is transport of materials necessary in a plant or in an animal? Explain.

Answer:

Transport of materials is necessary for plants and animals because due to transportation the nutrients and oxygen are made available to all the parts of the body.

If the transport of necessary nutrients and oxygen does not take place in the body, the body will not be able to survive.

Q5. What will happen if there are no platelets in the blood?

Answer:

Blood platelets help to clot the blood. When there is some injury occurs blood starts flowing and if there are no platelets,

the blood will not be able to clot and keep on flowing. Therefore can cause death because of the huge loss of blood.

Q6. What are stomata? Give two functions of stomata.

Answer:

There are small openings or pores on the lower surface of the leaves called stomata these opening are surrounded with guard cells.

The two functions of stomata are:

(i) Transpiration is possible through stomata, i.e., excess water loss from the plant.

(ii) Absorption of water from the roots, when there is loss of water from the stomata creates an upward pull.

(iii) Exchange of gases.

Q7. Does transpiration serve any useful function in the plants? Explain.

Answer:

Transpiration helps in many ways:

(i) To enhance the absorption of water and dissolved minerals by the creation of a suction pull.

(ii) It helps in the loss of excess water from the plant.

(iii) Photosynthesis is possible because of the transportation of water and minerals to the leaves.

Q8. What are the components of blood?

Answer:

There are four components of blood:

(i) Platelets: It helps in the formation of blood clots thus preventing the excessive bleeding from the wounds.

(ii) Plasma: They are present in the blood cells and also contains dissolved nutrients.

(iii) Red blood cells (RBC): They are the most abundant cells in the blood. RBC contains a red pigment called hemoglobin which carries oxygen and transports it to all the parts of the body.

(iv) White blood cells (WBC): They help the body to fight against the diseases by changing their shapes. Thus, they constitute the immune system of the body.

Q9. Why is blood needed by all the parts of a body?

Answer:

Blood is needed by all parts of the body because it is an important part of the transport system of our body and performs the following these important functions:

(i) Transports oxygen from the lungs to all the body cells.

(ii) Carries carbon-dioxide, waste products back to the lungs so that it can be exhaled easily.

(iii) Blood fights against diseases and infections.

Q10. What makes the blood look red?

Answer:

Blood looks red because of the presence of haemoglobin, a red pigment in the red blood cells or RBC's that makes blood appear red in colour.

The haemoglobin carries oxygen and transports it to all the parts of the body.

Q11. Describe the function of the heart.

Answer:

The human heart is divided into four chambers where the upper two chambers are called right and left atrium and the lower chambers are called the right and left ventricles, therefore the functions of the heart are as follows:

(i) The right atrium receives carbon dioxide-rich blood from the body. Blood from the right atrium enters the right ventricle, which contracts and pumps the blood to the lungs.

(iii) Oxygen-rich blood from the lungs returns to the left atrium, then blood enters the left ventricle which contracts and pumps the blood to all parts of the body.

Hence basic function is to beat with rhythmic contraction and expansion throughout the life and transport the blood as a pump.

Q12. Why is it necessary to excrete waste products?

Answer:

The waste produced by our cells are toxic and therefore need to be excreted out. The process of removal of waste products produced in the cells of living organisms is called excretion.

Q13. Draw a diagram of the human excretory system and label the various parts.

Answer:

The labelled diagram of the human excretory system is shown below:

 

If you are facing any issue in understanding the answers of the above questions, then don't worry and again go through that NCERT Book and try to understand all the concepts of every topic and then write the answers of all these questions by your own and then compare them with CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 11 transportation in animals and plants. You will see that your knowledge, as well as the understanding of these concepts, will increase and you will be able to explain the answers in a better way.

NCERT Solutions for Class 7 Science – Chapter-wise

Chapter 1

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 1 Nutrition in Plants

Chapter 2

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 2 Nutrition in Animals

Chapter 3

NCERT solutions for class 7 science chapter 3 Fibre to Fabric

Chapter 4

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 4 Heat

Chapter 5

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 5 Acids, Bases and Salts

Chapter 6

NCERT solutions for class 7 science chapter 6 Physical and Chemical Changes

Chapter 7

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

Chapter 8

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 8 Winds, storms and cyclones

Chapter 9

NCERT solutions for class 7 science chapter 9 Soil

Chapter 10

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 10 Respiration in Organisms

Chapter 11

NCERT solutions for class 7 science chapter 11 Transportation in Animals and Plants

Chapter 12

NCERT solutions for class 7 science chapter 12 Reproduction in Plants

Chapter 13

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 13 Motion and Time

Chapter 14

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 14 Electric Current and its Effects

Chapter 15

NCERT solutions for class 7 science chapter 15 Light

Chapter 16

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 16 Water: A Precious Resource

Chapter 17

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 17 Forests Our Lifeline

Chapter 18

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Wastewater Story

NCERT Solutions for Class 7- Subject Wise

NCERT Solutions for Class 7 Maths

NCERT Solutions for Class 7 Science

What are the benefits of NCERT solutions for class 7 science chapter 11 transportation in animals and plants:

  • Solutions for NCERT class 7 science chapter 11 transportation in animals and plants will also boost your knowledge.
  • NCERT is the base of your learning.
  • NCERT solutions for class 7 science chapter 11 transportation in animals and plants will also help you to understand all the concepts easily.
  • You will get all the answers to this chapter and it will help you to score good marks in your school exam.
 

Recently Asked Questions

 

Related Articles

Exams
Articles
Questions