NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 12 Reproduction in Plants

 

NCERT solutions for class 7 science chapter 12 reproduction in plants: This chapter will tell you, that all organisms multiply or reproduce their own kind. In CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 12 reproduction in plants, you will get questions based on the different modes of reproduction in plants. You will study that in plants, there are two modes of reproduction, asexual and sexual and if you talk about the asexual mode then, several methods of asexual reproduction are there such as fragmentation, budding, spore formation, and vegetative propagation. Whereas sexual reproduction involves the fusion of male and female gametes. There is another type of reproduction that is vegetative propagation, in which the new plants are produced from different vegetative parts such as stems, leaves, and roots. In solutions of NCERT for class 7 science chapter 12 reproduction in plants, you will also study the pollination, as it is the process of transfer of pollen grains from the anther of one flower to the stigma of the same flower or to another flower. You need to study all these topics in deep, as you will get questions from these topics in NCERT solutions for class 7 science chapter 12 reproduction in plants. If you need help in finding solutions of NCERT book to any other class, then don't worry NCERT solutions will help you out.

Here are the important topics of CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 12 reproduction in plants mentioned below: 

12.1 Modes of Reproduction

    Asexual Reproduction

    Vegetative Propagation

    Budding

    Fragmentation

    Spore Formation

12.2 Sexual Reproduction

    Pollination

12.3 Fruits and Seed Formation

12.4 Seed Dispersal

Another important topic of the solutions for NCERT class 7 science chapter 12 reproduction in plants is seed dispersal. It helps the plants to:

(i) prevent overcrowding,

(ii) avoid competition for sunlight, water, and minerals and

(iii) invade new habitats.

After going through the solutions for NCERT class 7 science chapter 12 reproduction in plants, you must be able to understand all the answers the following questions:

NCERT solutions for class 7 science chapter 12 reproduction in plants: Solved Exercise Questions:

Q1. Fill in the blanks:

(a) Production of new individuals from the vegetative part of parent is called_____________.

(b) A flower may have either male or female reproductive parts. Such a flower is called_____________.

(c) The transfer of pollen grains from the anther to the stigma of the same or of another flower of the same kind is known as _____________.

(d) The fusion of male and female gametes is termed as _____________.

(e) Seed dispersal takes place by means of _____________, _____________ and _____________.

Answer:

(a) Production of new individuals from the vegetative part of parent is called vegetative propagation.

(b) A flower may have either male or female reproductive parts. Such a flower is called unisexual flower.

(c) The transfer of pollen grains from the anther to the stigma of the same or of another flower of the same kind is known as pollination.

(d) The fusion of male and female gametes is termed as fertilization.

(e) Seed dispersal takes place by means of wind, water, and animal.

Q2. Describe the different methods of asexual reproduction. Give examples.

Answer:

Different methods of asexual reproduction are:

(i) Fission: is division, the parent cell divides into two or more cells. Fission can be of two types, namely, binary fission and multiple fission. In binary fission, the parent cell divides into two equal halves called daughter cells. During the multiple fission, the organism divides itself into numerous daughter cells.

(ii) Fragmentation: The parent body divides into two or more fragments. Later, each fragment develops into a new individual.

(iii) Regeneration: In these organisms, when the cell divides into numerous pieces, each piece proliferates and differentiates to regenerate new organisms. For example, when a lizard loses its tail, it grows a new one.

(iv) Budding: Some organisms develop buds on their body and these buds develop into a new individual, this is known as budding.

(v) Vegetative propagation: Reproduction through their vegetative parts such as leaves, roots, buds, and stems and this is known as vegetative propagation.

Q3. Explain what you understand by sexual reproduction.

Answer:

When two parents are involved in reproduction, the method is called sexual reproduction.

During fertilization, the male and female gametes fuse to produce a zygote.

Then zygote subsequently develops into an embryo which further develops into a new individual.

Q4. State the main difference between asexual and sexual reproduction.

Answer:

The main differences between asexual and sexual reproduction are:

S.No. Asexual reproduction Sexual reproduction
1. Only one parent is involved. Two parents are required i.e., male and female
2. The offspring formed is similar to the parent. The offspring formed shows some variation with respect to the parent.
3. For example, hydra, yeast, etc. show asexual reproduction. For example, humans, animals, insects, etc. shows sexual reproduction.

Q5. Sketch the reproductive parts of a flower.

Answer:

The sketch of the reproductive parts fo flower is shown below:

 

Q6. Explain the difference between self-pollination and cross-pollination.

Answer:

The differences between the self-pollination and the cross-pollination are:

S.No. Self-pollination Cross-pollination
1. Within the same flower, the pollen grains are transferred to the stigma. The pollen grains are transferred to the stigma of a different flower.
2. Pollinating agents are not required in this type of pollination. Pollinating agents such as the winds, water, insects, etc. are required in this type of pollination.
3. For example, sunflower, peanuts, etc. For example, rose, mango, etc, and most of the flowering plants.

 

Q7. How does the process of fertilisation take place in flowers?

Answer:

Once the pollen grains spread on the stigma, it produces a pollen tube and this process is called the germination of pollen grains.

Then the pollen tube penetrates the style and reaches the ovary where the male nucleus is transferred through this pollen tube and finally, the fusion of male and female nuclei takes place inside the ovary. Thus, this step is called fertilization.

Q8. Describe the various ways by which seeds are dispersed.

Answer:

Seeds and fruits of plants are carried away by the wind, water, and animals.

By wind: Winged seeds such as those of drumstick and maple, light seeds of grasses or hairy seeds of aak (Madar) and hairy fruit of the sunflower, get blown off with the wind to far away places.

By water: Some seeds are dispersed by water. These fruits or seeds usually develop floating ability in the form of the spongy or fibrous outer coat as in coconut.

By animals: Some seeds are dispersed by animals, especially spiny seeds with hooks that get attached to the bodies of animals and are carried to distant places. Examples are Xanthium and Urena.

By bursting: Some seeds are dispersed when the fruits burst with sudden jerks. The seeds are scattered far from the parent plant. This happens in the case of castor and balsam.

Q9. Match items in Column I with those in Column II:

Column I                                Column II

(a) Bud                                (i) Maple
(b) Eyes                              (ii) Spirogyra
(c) Fragmentation               (iii) Yeast
(d) Wings                            (iv) Bread mould
(e) Spores                           (v) Potato
                                            (vi) Rose

Answer:

The matched columns are shown below: 

Column I Column II
(a) Bud (iii) Yeast
(b) Eyes (v) Potato
(c) Fragmentation (ii) Spirogyra
(d) Wings (i) Maple
(e) Spores (iv) Bread mould

 

Q10. Tick the correct answer: (a) The reproductive part of a plant is the

(i) leaf (ii) stem (iii) root (iv) flower

Answer:

(a) The reproductive part of a plant is the

(iv) Flower.

Q11. Tick the correct answer: (b) The process of fusion of the male and the female gametes is called

(i) fertilisation   (ii) pollination    (iii) reproduction    (iv) seed formation

Answer:

(b) The process of fusion of the male and the female gametes is called (i) Fertilization.

Q12. Tick the correct answer:

(c) Mature ovary forms the

(i) seed   (ii) stamen    (iii) pistil     (iv) fruit

Answer:

(c) Mature ovary forms the (iv) Fruit.

Q13. Tick the correct answer:

(d) A spore producing organism is

(i) rose     (ii) bread mould      (iii) potato     (iv) ginger

Answer:

(d) A spore producing organism is (ii) bread mould.

Q14. Tick the correct answer:

(e) Bryophyllum can reproduce by its

(i) stem     (ii) leaves    (iii) roots     (iv) flower

Answer:

(e) Bryophyllum can reproduce by its (ii) leaves.

If you are facing any issue in understanding the answers of the above questions, then don't worry and again go through that NCERT Book and try to understand all the concepts of every topic and then write the answers of all these questions by your own and then compare them with NCERT solutions for class 7 science chapter 12 reproduction in plants. You will see that your knowledge, as well as the understanding of these concepts, will increase and you will be able to explain the answers in a better way.

NCERT Solutions for Class 7 Science – Chapter-wise

Chapter 1

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 1 Nutrition in Plants

Chapter 2

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 2 Nutrition in Animals

Chapter 3

NCERT solutions for class 7 science chapter 3 Fibre to Fabric

Chapter 4

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 4 Heat

Chapter 5

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 5 Acids, Bases and Salts

Chapter 6

NCERT solutions for class 7 science chapter 6 - Physical and Chemical Changes

Chapter 7

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

Chapter 8

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 8 Winds, storms and cyclones

Chapter 9

NCERT solutions for class 7 science chapter 9 Soil

Chapter 10

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 10 Respiration in Organisms

Chapter 11

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 11 Transportation in Animals and Plants

Chapter 12

NCERT solutions for class 7 science chapter 12 Reproduction in Plants

Chapter 13

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 13 Motion and Time

Chapter 14

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 14 Electric Current and its Effects

Chapter 15

NCERT solutions for class 7 science chapter 15 Light

Chapter 16

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 16 Water: A Precious Resource

Chapter 17

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 17 Forests: Our Lifeline

Chapter 18

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Wastewater Story

NCERT Solutions for Class 7- Subject Wise

NCERT Solutions for Class 7 Maths

NCERT Solutions for Class 7 Science

What are the benefits of NCERT solutions for class 7 science chapter 12 reproduction in plants:

  • CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 12 reproduction in plants will also boost your knowledge.
  • NCERT is the base of your learning.
  • Solutions for NCERT class 7 science chapter 12 reproduction in plants will also help you to understand all the concepts easily.
  • You will get all the answers to this chapter and it will help you to score good marks in your school exam.
 

Recently Asked Questions

 

Related Articles

Exams
Articles
Questions