NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Forests Our Lifeline

 

NCERT solutions for class 7 science chapter 17 Forests Our Lifeline: With the help of a tool like solutions of NCERT class 7 science chapter 17 forests our lifeline, students can learn the chapter easily and score well in exams. The CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 17 forests our lifeline explain 13 questions. After the exercise questions, there are extended activities and projects. Doing these projects make the chapter more interesting. Forest is necessary for the balance of the earth. If forests are destroyed there will be a change in climates, water cycle, air quality etc. In this chapter, you will come across the terms like the canopy, the crown of the tree, deforestation, soil erosion, the humus, decomposers, regeneration etc. And also you can learn how animals help in the regeneration of forest etc. If you are following NCERT syllabus you may be looking for solutions of NCERT for each chapter. Here you can view the NCERT solutions for class 7 science chapter 17 forests our lifeline which is presented in an easy way. 

 NCERT solutions for class 7 science chapter 17 forests our lifeline exercise:

1. Explain how animals dwelling in the forest help it grow and regenerate.

Answer:

Animals play a number of roles in helping the forests regenerate. The herbivores restrict the overgrowth of the grass and other plants by devouring them as food. The herbivores themselves support the survival of carnivores by being their food.

Their wastes help maintain the nutrition of the soil and once they die their carcasses are degenerated by microorganisms and this enriches the soil. The flora and fauna flourish by being mutually beneficial for each other.

2. Explain how forests prevent floods.

Answer:

Forests prevent floods by the following way

1. Forests don't let the rainwater directly reach the ground and much of it remains on the canopy of the forest.

2. The roots of the trees and plants absorb large amounts of groundwater thus maintaining the level of water in the soil.

3. The roots also bind the soil without which rain will cause the soil to erode and wash away.

3. What are decomposers? Name any two of them. What do they do in the forest?

Answer:

Decomposers are microorganisms which decompose the dead bodies of plants and animals. They not only just clean the environment by decomposing the dead bodies but meanwhile also give back the nutrients to the soil thus maintaining the nutrition of the soil.

Examples of decomposers include bacteria and some fungi like the water fungus.

4. Explain the role of forest in maintaining the balance between oxygen and carbon dioxide in the atmosphere.

Answer:

Oxygen is essential for the survival of all animals. This oxygen required is released by plants and trees during the process of photosynthesis. Other animals inhale this oxygen and exhale carbon dioxide during respiration. This carbon dioxide serves as raw material to the plants for photosynthesis.

This cycle helps maintain the levels of oxygen and carbon dioxide in the atmosphere and a high number of trees ensure that this cycle is run properly.

5. Explain why there is no waste in a forest.

Answer:

There is no waste in forests as all the body waste generated by the animals and the dead bodies of plants and animals are decomposed by microorganisms and thus no waste piles up in the forests.

6. List five products we get from forests?

Answer:

Five products which we get from the forest are:

(i) Medicines.

(ii) Firewood or wood for making furniture and paper.

(iii) Honey.

(iv) Gum and wax.

(v) Fruits

7. Fill in the blanks:

(a) The insects, butterflies, honeybees and birds help flowering plants in_________ .
(b) A forest is a purifier of______ and________ .
(c) Herbs form the___________ layer in the forest.
(d) The decaying leaves and animal droppings in a forest enrich the__
____________.

Answer:

(a) The insects, butterflies, honeybees and birds help flowering plants in pollination.
(b) A forest is a purifier of air and water.
(c) Herbs form the lowest layer in the forest.
(d) The decaying leaves and animal droppings in a forest enrich the soil.

8. Why should we worry about the conditions and issues related to forests far from us?

Answer:

We should be worried about the conditions and issues related to forests far from us because deforestation would lead to a decreased level of oxygen in the atmosphere which is essential for the survival of all living beings. Deforestation also would lead to increased amounts of carbon dioxide in the atmosphere which causes the greenhouse effect and thus results in global warming.

Lack of forests would lead to floods, soil erosion and disturbance of the ecosystem and thus the destruction of the forests would certainly harm the humans directly or indirectly and this, therefore, must be a matter of concern for us all.

9. Explain why there is a need of a variety of animals and plants in a forest.

Answer:

All organisms residing at a different level of the food chain have some role or the other to play required for a balanced ecosystem. For example, plants and grass serve as food for the herbivores which serve as food for the carnivores and when these herbivores and carnivores die their dead bodies are devoured by microorganisms and insects living the soil and once these dead bodies are decomposed this enriches the soil which is essential for the plants.

Thus there is a need for a variety of animals and plants in a forest.

11. Which of the following is not a forest product?

(i) Gum
(ii) Plywood
(iii) Sealing wax
(iv) Kerosene

Answer:

Kerosene is not a forest product.

(iv) is the correct answer.

13. Micro-organisms act upon the dead plants to produce

(i) sand     (ii) mushrooms     (iii) humus     (iv) wood

Answer:

Micro-organisms act upon the dead plants to produce humus.

(iii) is the correct answer.

Chapterwise NCERT solutions of class 7 science:

Chapter No.

Chapter Name

Chapter 1  

NCERT solutions for class 7 science chapter 1 Nutrition in Plants

Chapter 2

Solutions of NCERT class 7 science chapter 2 Nutrition in Animals

Chapter 3

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 3 Fibre to Fabric

Chapter 4

NCERT solutions for class 7 science chapter 4 Heat

Chapter 5

Solutions of NCERT class 7 science chapter 5 Acids Bases and Salts

Chapter 6

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 6 Physical and Chemical Changes

Chapter 7

NCERT solutions for class 7 science chapter 7 Weather Climate and Adaptations of Animals to Climate

Chapter 8

Solutions of NCERT class 7 science chapter 8 Winds storms and cyclones

Chapter 9

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 9 Soil

Chapter 10

NCERT solutions for class 7 science chapter 10 Respiration in Organisms

Chapter 11

Solutions of NCERT class 7 science chapter 11 Transportation in Animals and Plants

Chapter 12

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 12 Reproduction in Plants

Chapter 13

NCERT solutions for class 7 science chapter 13 Motion and Time

Chapter 14

Solutions of NCERT class 7 science chapter 14 Electric Current and its Effects

Chapter 15

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 15 Light

Chapter 16

NCERT solutions for class 7 science chapter 16 Water A Precious Resource

Chapter 17     NCERT solutions for class 7 science chapter 17 Forests Our Lifeline

Chapter 18

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 18 Wastewater Story

NCERT Solutions for Class 7 Subject Wise

NCERT Solutions for Class 7 Maths

CBSE NCERT Solutions for Class 7 Science

Importance of NCERT solutions for class 7 science chapter 17 forests our lifeline:

  • With the help of CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 17 forests our lifeline students can solve homework questions related to NCERT exercise
  • Preparations for exams become easy with solutions of NCERT class 7 science in hand
  • NCERT solutions for class 7 science chapter 17 forests our lifeline help for self-evaluation. Students can check how much they have understood the chapter.
 

Recently Asked Questions

 

Related Articles

Exams
Articles
Questions