NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals

 

NCERT solutions for class 7 science chapter 2 nutrition in animals: As you know that animals get their food from plants, either directly by eating plants or indirectly by eating animals that eat plants. In this chapter, you will learn that some animals eat both plants and animals. In CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 2 nutrition in animals, you will get questions based on the different nutrition of animals. In an earlier chapter, you have learnt that all organisms including humans beings require food for growth, repair, and proper functioning of their body. When you will go through this chapter, then you will see that animal nutrition includes a nutrient requirement, mode of intake of food and its utilization in the body, as all these topics are important to study well because from these topics you will get questions in NCERT solutions for class 7 science chapter 2 nutrition in animalsIf you need help in finding solutions of NCERT book to any other class, then don't worry NCERT solutions will help you out. Solutions of NCERT for class 7 science chapter 2 nutrition in animals

Here are the important Topics of CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 2 nutrition in animals mentioned below:

2.1 Different Ways of Taking Food

2.2 Digestion in Humans

    The mouth and buccal cavity

    The food pipe/esophagus

    The stomach

    The small intestine

    Absorption in the small intestine

    Large intestine

2.3 Digestion in grass-eating Animals

2.4 Feeding and Digestion in Amoeba

In this chapter, you will also study that the human digestive system consists of the alimentary canal and secretory glands. It consists of :

  • (i) buccal cavity,
  • (ii) esophagus,
  • (iii) stomach,
  • (iv) small intestine,
  • (v) large intestine ending in rectum and
  • (vi) anus.

The main digestive glands which secrete digestive juices are

  • (i) the salivary glands,
  • (ii) the liver and
  • (iii) the pancreas.

After going through the solutions for NCERT solutions for class 7 science chapter 2 nutrition in animals, you must be able to understand all the answers the following questions:

Solutions for NCERT class 7 science chapter 2 nutrition in animals: Solved Exercise Questions:

Q1. Fill in the blanks:

(a) The main steps of nutrition in humans are __________, __________, __________, _________ and __________.

(b) The largest gland in the human body is __________.

(c) The stomach releases hydrochloric acid and ___________ juices which act on food.

(d) The inner wall of the small intestine has many finger-like outgrowths called _________.

(e) Amoeba digests its food in the ____________ .

Answer:

(a) The main steps of nutrition in humans are ingestion, digestion, absorption, assimilation and egestion.

(b) The largest gland in the human body is liver.

(c) The stomach releases hydrochloric acid and digestive juices juices which act on food.

(d) The inner wall of the small intestine has many finger-like outgrowths called villi (singular villus).

(e) Amoeba digests its food in the food vacuole.

Q2. Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false:

(a) Digestion of starch starts in the stomach. (T/F)

(b) The tongue helps in mixing food with saliva. (T/F)

(c) The gall bladder temporarily stores bile. (T/F)

(d) The ruminants bring back swallowed grass into their mouth and chew it for some time. (T/F)

Answer:

(a) False, Digestion of carbohydrates, like starch, begins in the buccal cavity.

(b) True, The saliva breaks down the starch into sugars.

(c) True, bile juice that is stored in a sac called the gall bladder.

(d) True, In ruminants, bacteria present in rumen helps in digestion of cellulose.  

Q3. Tick mark the correct answer in the following question:

(a) Fat is completely digested in the

(i) stomach

(ii) mouth

(iii) small intestine

(iv) large intestine

Answer:

(a) Fat is completely digested in the

(iii) small intestine

NCERT solutions for class 7 science chapter 2 nutrition in animals:

Q3. Tick mark the correct answer in the following question:

b) Water from the undigested food is absorbed mainly in the

(i) stomach

(ii) foodpipe

(iii) small intestine

(iv) large intestine

Answer:

(b) Water from the undigested food is absorbed mainly in the 

(iv) large intestine.

Q4. Match the items of Column I with those given in Column II:

   Column I                               Column II

Food components                Product(s) of digestion

Carbohydrates                     Fatty acids and glycerol

Proteins                                Sugar

Fats                                       Amino acids

Answer:

Column I Matched Column II
Food components Product(s) of digestion
Carbohydrates Sugar
Proteins Amino acids
Fats Fatty acids and glycerol

 

Q5. What are villi? What is their location and function?

Answer:

The inner walls of the small intestine have thousands of finger-like outgrowths. These are called villi (singular villus). 

The villi increase the surface area for absorption of the digested food. The surface of the villi absorbs the digested food materials. The absorbed substances are transported via the blood vessels to different organs of the body where they are used to build complex substances such as the proteins required by the body. This is called assimilation

Q6. Where is the bile produced? Which component of the food does it help to digest?

Answer:

Liver secretes bile juice that is stored in a sac called the gall bladder.

The bile plays an important role in the digestion of fats.

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 2 nutrition in animals:

Q7. Name the type of carbohydrate that can be digested by ruminants but not by humans. Give the reason also.

Answer:

Cellulose is the type of carbohydrate that can be digested by ruminants but not by humans because, the cellulose of the food is digested by the action of certain bacteria which are not present in humans.

Q8. Why do we get instant energy from glucose?

Answer:

The carbohydrates get broken into simple sugars as glucose. 

In the cells, glucose breaks down with the help of oxygen into carbon dioxide and water, and it easily get absorbed in the blood hence we get instant energy from glucose.

Q9. Which part of the digestive canal is involved in:

(i) absorption of food ________________.

(ii) chewing of food ________________.

(iii) killing of bacteria ________________.

(iv) complete digestion of food ________________.

(v) formation of faeces ________________.

Answer:

(i) absorption of food small intestine.

(ii) chewing of food buccal cavity.

(iii) killing of bacteria stomach.

(iv) complete digestion of food small intestine.

(v) formation of faeces large intestine.

Q10. Write one similarity and one difference between the nutrition in amoeba and human beings.

Answer:

Similarity between the nutrition in amoeba and human beings is that both are heterotrophs, they derive their nutritions from other organisms.

Dissimilarity between them is that human beings have complex digestive system where food gets digested in separate regions while in amoeba food is digested in a food vacuole.

NCERT solutions for class 7 science chapter 2 nutrition in animals:

Q11. Match the items of Column I with suitable items in Column II

Column I                          Column II

(a) Salivary gland           (i) Bile juice secretion

(b) Stomach                   (ii) Storage of undigested food

(c) Liver                          (iii) Saliva secretion

(d) Rectum                     (iv) Acid release

(e) Small intestine          (v) Digestion is completed

(f ) Large intestine          (vi) Absorption of water

                                       (vii) Release of faeces

Answer:

Matched items of column I with column II :

Column I Column II
(a) Salivary gland (iii) Saliva secretion
(b) Stomach (iv) Acid release
(c) Liver (i) Bile juice secretion
(d) Rectum (vii) Release of faeces
(e) Small intestine (v) Digestion is completed
(f) Large intestine (vi) Absorption of water

Q12Label Fig. 2.11 of the digestive system.

         

 

Answer:

Labelled diagram shown in the figure below:

 

Q13. Can we survive only on raw, leafy vegetables/grass? 

Answer:

No. we cannot survive only on raw, leafy vegetables, or grass. It is because humans are not able to digest the cellulose present in the grass or leafy vegetables due to the absence of cellulose-digesting enzymes. 

If you are facing any issue in understanding the answers of the above questions, then don't worry and again go through that NCERT Book and try to understand all the concepts of every topic and then write the answers of all these questions by your own and then compare them with NCERT solutions for class 7 science chapter 2 nutrition in animals. You will see that your knowledge, as well as the understanding of these concepts, will increase and you will be able to explain the answers in a better way.

NCERT Solutions for Class 7 Science – Chapter-wise

Chapter 1

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 1 Nutrition in Plants

Chapter 2

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 2 Nutrition in Animals

Chapter 3

NCERT solutions for class 7 science chapter 3 Fibre to Fabric

Chapter 4

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 4 Heat

Chapter 5

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 5 Acids, Bases and Salts

Chapter 6

NCERT solutions for class 7 science chapter 6 Physical and Chemical Changes

Chapter 7

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

Chapter 8

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 8 Winds, storms and cyclones

Chapter 9

NCERT solutions for class 7 science chapter 9 Soil

Chapter 10

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 10 Respiration in Organisms

Chapter 11

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 11 Transportation in Animals and Plants

Chapter 12

NCERT solutions for class 7 science chapter 12 Reproduction in Plants

Chapter 13

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 13 Motion and Time

Chapter 14

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 14 Electric Current and its Effects

Chapter 15

NCERT solutions for class 7 science chapter 15 Light

Chapter 16

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 16 Water: A Precious Resource

Chapter 17

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 17 Forests: Our Lifeline

Chapter 18

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Wastewater Story

NCERT Solutions for Class 7- Subject Wise

NCERT Solutions for Class 7 Maths

NCERT Solutions for Class 7 Science

What are the benefits of NCERT solutions for class 7 science chapter 2 nutrition in animals:

  • CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 2 nutrition in animals will also boost your knowledge.
  • NCERT is the base of your learning.
  • Solutions for NCERT class 7 science chapter 2 nutrition in animals will also help you to understand all the concepts easily.
  • You will get all the answers to this chapter and it will help you to score good marks in your school exam.
 

Recently Asked Questions

 

Related Articles

Exams
Articles
Questions