NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 7 Weather Climate and Adaptations of Animals to Climate

 

NCERT solutions for class 7 science chapter 7 Weather Climate and Adaptations of Animals to Climate: At particular place weather keeps changing as time passes. And also the weather in different regions of the world are different. With the help of solutions of NCERT class 7 chapter 7 weather climate adaptation of animals to climate, students will get a basic idea of weather at different parts of the globe and how animals adapt in a particular climate. By going through CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 7 weather climate and adaptations of animals to climate, a better understanding of the concepts studied in the chapter is possible. How the weather differs from polar to equator region, what are the types of animals living in the polar and equator region, how animals survive in different climates? How average temperature, rainfall and humidity of a region are calculated? These questions can be answered after going through the NCERT class 7 science chapter 7. There are 12 questions explained in the NCERT solutions for class 7 science chapter 7 weather climate and adaptations of animals to climate. For middle school students, a tool like NCERT solutions helps extremely in their studies.

 Important topics of NCERT solutions for class 7 science chapter 7 weather climate and adaptations of animals to climate mentioned below:

7.1 Weather

7.2 Climate

7.3 Climate and Adaptation

    (i) The polar regions

    (ii) The tropical rainforests

NCERT solutions for class 7 science chapter 7 weather climate and adaptations of animals to climate:

1. Name the elements that determine the weather of a place.

Answer:

The elements that determine the weather of a place are :

1.Temperature

2. Humidity

3. Rainfall

4. Water level

5. air pressure

6. Wind speed

2. When are the maximum and minimum temperatures likely to occur during the day?

Answer:

The maximum temperature is likely to occur in the afternoon during the day while the minimum temperature likely to occur in the morning  during the day.

3. Fill in the blanks:

(i) The average weather taken over a long time is called ___________.

(ii) A place receives very little rainfall and the temperature is high throughout the year, the climate of that place will be ___________ and ___________ .

(iii) The two regions of the earth with extreme climatic conditions are ___________ and __________.

Answer:

(i) The average weather taken over a long time is called climate .

(ii) A place receives very little rainfall and the temperature is high throughout the year, the climate of that place will be dry and hot.

(iii) The two regions of the earth with extreme climatic conditions are desert and pole.

4 (a). Indicate the type of climate of the following areas:

Jammu and Kashmir: ____________________

Answer:

(a) Jammu and Kashmir: Moderate temperature and wet in summers and rainy, and wet and cold throughout winter.

4 (b). Indicate the type of climate of the following areas:

Kerala: __________________________

Answer:

(b) Kerala: Wet and hot (Coastal region)

4 (c). Indicate the type of climate of the following area:

Rajasthan: ____________________

Answer:

(c) Rajasthan:  Hot and dry(desert region)

4. Indicate the type of climate of the following area:

(d) North-east India: _____________________________________

Answer:

(d) North-east India: Hot and wet.

5. Which of the two changes frequently, weather or climate?

Answer:

Weather changes frequently.

6. Following are some of the characteristics of animals:

(i) Diets heavy on fruits                 (ii) White fur

(iii) Need to migrate                       (iv) Loud voice

(v) Sticky pads on feet                   (vi) Layer of fat under skin

(vii) Wide and large paws              (viii) Bright colours

(ix) Strong tails                              (x) Long and large beak

For each characteristic indicate whether it is adaptation for tropical rainforests or polar regions. Do you think that some of these characteristics can be adapted for both regions?

Answer:

(i) Diets heavy on fruits: Tropical rainforests          

(ii) White fur: polar regions

(iii) Need to migrate: Both                      

(iv) Loud voice: Both

(v) Sticky pads on feet: polar regions               

(vi) A layer of fat under skin: polar regions

(vii) Wide and large paws: polar regions            

(viii) Bright colours: Tropical rainforests     

(ix) Strong tails: Tropical rainforests                                  

(x) Long and large beak: Tropical rainforests     

7. The tropical rainforest has a large population of animals. Explain why it is so.

Answer:

The tropical rainforest has a large population of animals because of rain, warmth and a wide variety of plants.

8. Explain, with examples, why we find animals of certain kind living in particular climatic conditions.

Answer:

Animals need a particular environment to survive. All the animals have a different and certain environment which suits them to survive.

Example: A polar bear leaves in cold and snowy regions because they have a thick and fat layer of skin which protects them from cold. They cannot survive in the desert area. Similarly, camel leaves in the desert region, they cannot survive in cold regions.

Thus, animals of a certain kind live in particular climatic conditions.


8. Explain, with examples, why we find animals of certain kind living in particular climatic conditions.

9. How do elephant living in the tropical rainforest adapt itself?

Answer:

The elephant living in the tropical rainforest adapt itself in the following ways:

1. They use their trunk to pick food and to sense smell.

2. Its tusks are modified teeth which help them to tear bark of trees to eat.

3. Large ears help them to listen to sounds and get aware of the danger. Ears also help them to keep them cool in the hot and humid climate of the forest.

10. A carnivore with stripes on its body moves very fast while catching its prey. It is likely to be found in

(i) polar regions

(ii) deserts

(iii) oceans

(iv) tropical rainforests

Answer:

A carnivore with stripes on its body moves very fast while catching its prey. It is likely to be found in tropical rain forests.

Thus,option (iv) is correct.

12. Which option best describes a tropical region?

(i) hot and humid

(ii) moderate temperature, heavy rainfall

(iii) cold and humid

(iv) hot and dry

Answer:

Tropical region hot and humid.

Thus, option (i) is correct.

Chapterwise NCERT solutions of class 7 science

Chapter No.

Chapter Name

Chapter 1  

NCERT solutions for class 7 science chapter 1 Nutrition in Plants

Chapter 2

Solutions of NCERT class 7 science chapter 2 Nutrition in Animals

Chapter 3

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 3 Fibre to Fabric

Chapter 4

NCERT solutions for class 7 science chapter 4 Heat

Chapter 5

Solutions of NCERT class 7 science chapter 5 Acids Bases and Salts

Chapter 6

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 6 Physical and Chemical Changes

Chapter 7

NCERT solutions for class 7 science chapter 7 Weather Climate and Adaptations of Animals to Climate

Chapter 8

Solutions of NCERT class 7 science chapter 8 Winds storms and cyclones

Chapter 9

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 9 Soil

Chapter 10

NCERT solutions for class 7 science chapter 10 Respiration in Organisms

Chapter 11

Solutions of NCERT class 7 science chapter 11 Transportation in Animals and Plants

Chapter 12

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 12 Reproduction in Plants

Chapter 13

NCERT solutions for class 7 science chapter 13 Motion and Time

Chapter 14

Solutions of NCERT class 7 science chapter 14 Electric Current and its Effects

Chapter 15

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 15 Light

Chapter 16

NCERT solutions for class 7 science chapter 16 Water A Precious Resource

Chapter 17     Solutions of NCERT class 7 science chapter 17 Forests Our Lifeline

Chapter 18

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 18 Wastewater Story

NCERT Solutions for Class 7 Subject Wise

NCERT Solutions for Class 7 Maths

CBSE NCERT Solutions for Class 7 Science

Benefits of  NCERT solutions for class 7 science chapter 7 weather climate and adaptations of animals to climate:

  • Homework is an easy task with the CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 7 weather climate and adaptations of animals to climate in hand.
  • Similar type questions in the NCERT exercise are expected in the class exams. This is where the NCERT solutions for class 7 science chapter 7 weather climate adaptation of animals to climate is important.
  • You can score well in the exam with the help of these solutions of NCERT class 7 science chapter 7 weather climate adaptation of animals to climate
 

Recently Asked Questions

 

Related Articles

Exams
Articles
Questions