NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 9 Soil

 

NCERT solutions for class 7 science chapter 9 soil: In this chapter, you will study that soil is one of the most important natural resources. It provides anchorage to the plants and plays an important role to hold them in one place and also supplies water and nutrients. You also know that it is the home of many living organisms. In the solutions for NCERT class 7 science chapter 9 soil, you will get questions based on the different types of soil, its composition, and its importance. In CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 9 soil you will learn that soil is very essential for agriculture because it provides food, clothing, and shelter for all. You must have experience the earthy fragrance of soil after the first rain after long, is always refreshing. As you know, the weathering of rocks produces small particles of various materials like sand and clay. Inside the chapter you will learn that the relative amount of sand and clay depends upon the rock from which the particles were formed, that is the parent rock. In NCERT solutions for class 7 science chapter 9 soil you will get questions based on the soil profile and their properties. If you need help in finding solutions of NCERT book to any other class, then don't worry NCERT solutions will help you out.

Here are the important topics of CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 9 soil mentioned below:

9.1 Soil Teeming With Life

9.2 Soil Profile

9.3 Soil Types

9.4 Properties of Soil

    Percolation Rate of Water in Soil

9.5 Moisture in Soil

9.6 Absorption of Water by Soil

9.7 Soil and Crops

After going through this chapter, you must be able to get the NCERT solutions for class 7 science chapter 9 soil of these questions which are mentioned below, as these questions are from the Science book of NCERT.

Solutions for NCERT class 7 science chapter 9 soil: Solved Exercise Questions:

Tick the most suitable answer in question

Q1. In addition to the rock particles, the soil contains
(i) air and water
(ii) water and plants
(iii) minerals, organic matter, air and water
(iv) water, air and plants

Answer:

In addition to the rock particles, the soil contains (iii) minerals, organic matter, air and water.

The uppermost layer of soil is rich in humus and minerals. The humus makes the soil fertile and provides nutrients to growing plants.

Tick the most suitable answer in question 2.

Q2. The water holding capacity is the highest in
(i) sandy soil
(ii) clayey soil
(iii) loamy soil
(iv) mixture of sand and loam

Answer:

(ii) Clayey soil

The particles in clayey soil are very fine and are packed together tightly. This provides high water retention capacity. Thus, clayey soil has the highest water holding capacity.

Q3. Match the items in Column I with those in Column II:

Column I                                            Column II
(i) A home for living organisms           (a) Large particles
(ii) Upper layer of the soil                    (b) All kinds of soil
(iii) Sandy soil                                     (c) Dark in colour
(iv) Middle layer of the soil                  (d) Small particles and packed tight
(v) Clayey soil                                     (e) Lesser amount of humus

Answer:

Column I Column II

A home for living organisms

(b) All kinds of soil

Upper layer of the soil

(c) Dark in colour

Sandy soil

(a) Large particles

Middle layer of the soil

(e) Lesser amount of humus

Clayey soil

(d) Small particles and packed tight

Q4. Explain how soil is formed.

Answer:

The breaking down of rocks by the action of wind, water and climate is known as weathering. Soil is formed by the process of weathering.

The type of rock decides the nature of soil  formed and the type of vegetation that grows in it.

Q5. How is clayey soil useful for crops?

Answer:

Clayey soil is very useful for crops for the following reasons:

(i) It has the highest water retaining capacity.

(ii) It is very fertile because of humus present in it.

This makes it suitable for growing cereals like wheat, gram and paddy.

Q6. List the differences between clayey soil and sandy soil.

Answer:

Differences between clayey soil and sandy soil are:

Clayey soil Sandy soil
Contains finer particles Contains larger particles
Particles are tightly packed  Particles are loosely packed 
It is fertile It is not fertile
High water retention capacity Low water retention capacity
Lowest percolation rate of water Highest percolation rate of water

Q7. Sketch the cross section of soil and label the various layers.

Answer:

The various layers of soil are:

sohil

A- horizon or topsoil : Soft, porous and can retain more water.

B- horizon or middle layer: Harder and more compact.

C- horizon or third layer: Made up of small lumps of rocks with cracks and crevices.

Bedrock:  Hard and difficult to dig.

Q8. Razia conducted an experiment in the field related to the rate of percolation. She observed that it took 40 min for 200 mL of water to percolate through the soil sample. Calculate the rate of percolation.

Answer:

Given,

Time taken to percolate = 40\ min 

Amount of water = 200\ mL

We know,

Rate of percolation (mL/min)\frac{amount\ of\ water}{percolation\ time}

= \frac{200\ ml}{40\ min}

= 5\ mL/min

Therefore, percolation rate of water = 5\ mL/min

Q9. Explain how soil pollution and soil erosion could be prevented.

Answer:

The ways to prevent soil pollution are:

(i) Recycling of non-biodegradable wastes.

(ii) Limiting the use of pesticides and insecticides.

(iii) Making dumping grounds of non-biodegradable wastes far away from fertile land.

The removal of land surface by water, wind or ice is known as erosion. The ways to prevent soil erosion are:

(i) Afforestation or planting of trees.

(ii) Reduce cutting down of trees or deforestation.

(iii) Using step farming in hilly regions

Q10. Solve the following crossword puzzle with the clues given:

Across
2. Plantation prevents it.
5. Use should be banned to avoid soil pollution.
6. Type of soil used for making pottery.
7. Living organism in the soil.

Down
1. In desert soil erosion occurs through.
3. Clay and loam are suitable for cereals like.
4. This type of soil can hold very little water.
5. Collective name for layers of soil.

Answer:

Across: 

2. EROSION

5. POLYTHENE

6. CLAY

7. EARTHWORM

Down:

1. WIND

3. WHEAT

4. SANDY

5. PROFILE

If you are facing any issue in understanding the answers of the above questions, then don't worry and again go through that NCERT Book and try to understand all the concepts of every topic and then write the answers of all these questions by your own and then compare them with NCERT solutions for class 7 science chapter 9 soil. You will see that your knowledge, as well as the understanding of these concepts, will increase and you will be able to explain the answers in a better way.

NCERT Solutions for Class 7 Science – Chapter-wise

Chapter 1

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 1 Nutrition in Plants

Chapter 2

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 2 Nutrition in Animals

Chapter 3

NCERT solutions for class 7 science chapter 3 - Fibre to Fabric

Chapter 4

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 4 - Heat

Chapter 5

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 5 - Acids, Bases and Salts

Chapter 6

NCERT solutions for class 7 science chapter 6 - Physical and Chemical Changes

Chapter 7

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 7 - Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

Chapter 8

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 8 - Winds, storms and cyclones

Chapter 9

NCERT solutions for class 7 science chapter 9 - Soil

Chapter 10

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 10 - Respiration in Organisms

Chapter 11

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 11 - Transportation in Animals and Plants

Chapter 12

NCERT solutions for class 7 science chapter 12 - Reproduction in Plants

Chapter 13

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 13 - Motion and Time

Chapter 14

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 14 - Electric Current and its Effects

Chapter 15

NCERT solutions for class 7 science chapter 15 - Light

Chapter 16

Solutions of NCERT for class 7 science chapter 16 - Water: A Precious Resource

Chapter 17

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 17 - Forests: Our Lifeline

Chapter 18

CBSE NCERT solutions for class 7 science chapter 17 - Forests: Our Lifeline

NCERT Solutions for Class 7- Subject Wise

NCERT Solutions for Class 7 Maths

NCERT Solutions for Class 7 Science

What are the benefits of NCERT solutions for class 7 science chapter 9 soil :

  • Solutions for NCERT class 7 science chapter 9 soil will also boost your knowledge.
  • NCERT is the base of your learning.
  • NCERT solutions for class 7 science chapter 9 soil will also help you to understand all the concepts easily.
  • You will get all the answers to this chapter and it will help you to score good marks in your school exam.
 

Recently Asked Questions

 

Related Articles

Exams
Articles
Questions