NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena

 

NCERT solutions for class 8 science chapter 15 some natural phenomena: Well, solving the homework of the chapter is now an easy breezy thing. Just refer to the solutions of NCERT class 8 science chapter 15 some natural phenomena to complete your homework. There are so many natural phenomena, on which we humans have no control. These phenomena cause loss of lives, money, buildings, houses, materials, etc. Through NCERT class 8 science chapter 15 some natural phenomena, you will be able to get knowledge about destructive natural processes such as lightning and earthquakes. You will study about various aspects of these phenomena like how they are caused, what instruments are used to measure the magnitude of these processes and what measures you should take to save yourself from lightning and earthquakes. CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 15 some natural phenomena mainly deals with questions related to lightning and earthquakes. There are twelve questions explained in NCERT solutions for class 8 science chapter 15 some natural phenomena. To score good marks in the exam NCERT solutions is an ideal tool.

Lightning occurs due to the accumulation of electric charges in the clouds. Since lightning is due to electric discharge, understanding of basics of charge transfer is important. The concept of charge transfer is explained in NCERT grade 8 chapter 15. There are two types of charges i.e. positive charge and negative charge. The like charges repel each other whereas unlike charges attract each other. To make you understand about properties of charges and transfer of charges, there are simple activities mentioned in NCERT for class 8 science chapter 15 some natural phenomena. And also there are questions based on the concept of charge transfer discussed in NCERT solutions for class 8 science chapter 15 some natural phenomena

Earthquake refers to sudden trembling in Earth’s surface caused due to disturbances deep down in the core of Earth. The major reason for the earthquake is the movement of tectonic plates. Now, what are tectonic plates and how their movement causes earthquake will be studied in the chapter some natural phenomena. This chapter also has details about how we can protect ourselves during earthquakes. Solutions of NCERT  class 8 science chapter 15 some natural phenomena helps to understand the concepts studied in the chapter. Understanding of this chapter is not only important for exam purpose but it has real practical importance also. Thus, learning this chapter will be an experience.

NCERT solutions for class 8 science chapter 15 some natural phenomena exercise:

3. Write T against true and F against false in the following statements.

(a) Like charges attract each other (T/F)
(b) A charged glass rod attract a charged plastic straw (T/F)
(c) Lightning conductor cannot protect a building from lightning (T/F)
(d) Earthquakes can be predicted in advance (T/F)

Answer:

(a) False, like charges, repel each other and unlike charges attract each other.

(b) True, a charged glass rod is positively charged while a charged plastic straw is negatively charged.

(c) False, lightning conductor rod provides an easy route for the transfer of electric charge to the ground hence is used to protect buildings from the effect of lightning.

(d) False, prediction of the earthquake in advance has not been yet invented but we can determine the magnitude of the earthquake.  

4. Sometimes, a crackling sound is heard while taking off a sweater during winters. Explain.

Answer:

A cracking sound is heard while taking off a sweater during winters because of electric discharge where positive and negative charges meet, releases some energy in the form of streaks of bright light and sound.

5. Explain why a charged body loses its charge if we touch it with our hand.

Answer:

A charged body loses its charge if we touch it with our hand because of earthing. Our body is a good conductor of electricity so, there is charge transfer from the charged body to the earth.

6. Name the scale on which the destructive energy of an earthquake is measured. An earthquake measures 3 on this scale. Would it be recorded by a seismograph? Is it likely to cause much damage?

Answer:

The destructive energy of an earthquake is measured on the Richter scale. If an earthquake measures 3 on this scale then it would be recorded by a seismograph and it is not more likely to cause much damage.

7. Suggest three measures to protect ourselves from lightning.

Answer:

Three measures to protect ourselves from lightning are:

(i) We should not use telephone cords, electrical wires and metal pipes instead use mobile phones and cordless phones.

(ii) Bathing should be avoided during thunderstorms to avoid contact with running water.

(iii) If you are outside, then stay far away from tall trees, poles or other metal objects.

8. Explain why a charged balloon is repelled by another charged balloon whereas an uncharged balloon is attracted by another charged balloon?

Answer:

A charged balloon is repelled by another charged balloon as they both have same charges and as we know like charges repel each other, while an uncharged balloon has no charge and is different from the charged balloon hence they attract each other.

9. Describe with the help of a diagram an instrument which can be used to detect a charged body.

Answer:

An electroscope device is used to determine whether an object is carrying charge.

When the metal strips repel each other proves that the body is charged because repulsion is the sure test to detect that a body is charged or not.

10. List three states in India where earthquakes are more likely to strike.

Answer:

Three states in India where earthquakes are more likely to strike are:

(i) Kashmir

(ii) Gujarat

(iii) Assam.

11. Suppose you are outside your home and an earthquake strikes. What precaution would you take to protect yourself?

Answer:

The precaution that we would take to protect ourselves from the earthquake are:

(i) Take shelter under a table and stay there till the shaking stops.

(ii) Find a clear spot, away from buildings, trees, and overhead power lines. Drop to the ground. 

(iii) If you are in a car or a bus, do not come out.  Ask the driver to drive slowly to a clear spot.  Do not come out until the tremors stop.

12. The weather department has predicted that a thunderstorm is likely to occur on a certain day. Suppose you have to go out on that day. Would you carry an umbrella? Explain.

Answer:

No, carrying an umbrella is not at all a good idea during thunderstorms. Wide objects like umbrella are more prone to get stuck by lightning. 

The NCERT Class 8 science chapter 15 some natural phenomena cover various topics and sub-topics. These topics are as follows 15.1 Lightning

15.2  Charging by Rubbing

15.3 Types of Charges and Their Interaction

15.4 Transfer of Charge

15.5 The Story of Lightning

15.6 Lightning Safety

15.7 Earthquakes

NCERT Solutions For Class 8 Science Chapter wise:

NCERT solutions for class 8 science chapter 1 Crop Production And Management

Solutions of NCERT class 8 science chapter 2 Microorganisms: Friend And Foe

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 3 Synthetic Fibres And Plastics

NCERT solutions for class 8 science chapter 4 Materials: Metals And Non-Metals

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 5 Coal and Petroleum

NCERT solutions for class 8 chapter 6 Combustion and Flame

Solutions of NCERT class 8 science chapter 7 Conservation of Plants and Animals

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 8 Cell Structure and Functions

NCERT solutions for class 8 science chapter 9 Reproduction in Animals

Solutions of NCERT class 8 science chapter 10 Reaching the Age of Adolescence

NCERT solutions for class 8 science chapter 11 Force and Pressure

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 12 Friction

Solutions of NCERT class 8 science chapter 13 Sound

NCERT solutions for class 8 chapter 14 science Chemical Effects of Electric Current

NCERT solutions for class 8 science chapter 15 Some Natural Phenomena

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 16 Light

Solutions of NCERT class 8 science chapter 17 Stars and The Solar System

NCERT solutions for class 8 science chapter 18 Pollution of Air and Water

NCERT Solutions For Class 8: Subject Wise

Importance of NCERT solutions for class 8 science chapter 15 some natural phenomena:

Once you have gone through this basic introduction of lightning and earthquakes, you can attempt solving the NCERT exercise class 8 science chapter 15 some natural phenomena. The NCERT exercise includes simple questions directly from the NCERT science chapter 15. Learning the CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 15 some natural phenomena helps to score well in exams.

 

Recently Asked Questions

 

Related Articles

Exams
Articles
Questions