NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System

 

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System: You know, that how beautiful our universe is, even it is more beautiful than our imagination and that’s why it is exciting as well as interesting to read about the solar system. In this chapter along with CBSE NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System, you are going to know about all the things related to our solar system like orbit, Orion, phases of the moon, planets, pole star, etc. By going through this chapter as well as solutions of NCERT for Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System, you will get to know that the pole star appears to be stationary from the Earth because it is situated close to the direction of the axis of rotation of the Earth and constellations are groups of stars that appear to form recognizable shapes. To strengthen the concepts of this chapter, first read the chapter carefully and solve every problem of NCERT on your own. If you find the difficulties while answering these questions, you can take the help of CBSE NCERT solutions for class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System. You can also Check NCERT Solutions from Class 6 to 12 to learn any concept of science.

Here is the Boojho's question:

  • Q. Why does the moon change its shape every day?
  • Ans. As you have studied that moon does not produce its own light, whereas the Sun and other stars do. We see the moon because the sunlight falling on it gets reflected towards us. We, therefore, see only that part of the moon, from which the light of the Sun is reflected towards us.

Stars and The Solar System

Here are the important topics and subtopics of  this chapter that is Stars and The Solar System:

17.1 The Moon

  • The Moon’s Surface

17.2 The Stars

17.3 Constellations

17.4 The Solar System

  • The Sun
  • The Planets
  • Mercury (Budh)
  • Venus (Shukra)
  • The Earth (Prithvi)
  • Mars (Mangal)
  • Jupiter (Brihaspati)
  • Saturn (Shani)
  • Uranus and Neptune

17.5 Some Other Members of the Solar System

  • Asteroids
  • Comets
  • Meteors and Meteorites
  • Artificial Satellites

After going through NCERT of Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System, completely (line by line), it will become clear in your mind that why this chapter is important to study. And easily you can answer that in which part of the sky can you find Venus if it is visible as an evening star? How you can locate the Pole Star with the help of Ursa Major? And if not, then, NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System will help you out in a better way.

So, try to attempt all NCERT questions of Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System. In case, if you have any query, refer to below mentioned NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System as it will help you to understand all the answers and score more marks in the exam.

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System

Exercise to intext Questions

Q 4. Fill in the blanks.
(a) The planet which is farthest from the Sun is ____________ .
(b) The planet which appears reddish in colour is ____________ .
(c) A group of stars that appear to form a pattern in the sky is known as a ____________ .
(d) A celestial body that revolves around a planet is known as __________.
(e) Shooting stars are actually not ____________.
(f) Asteroids are found between the orbits of _________ and _________ .

Answer:

(a) The planet which is farthest from the Sun is neptune.
(b) The planet which appears reddish in colour is Mars.
(c) A group of stars that appear to form a pattern in the sky is known as a constellation.
(d) A celestial body that revolves around a planet is known as satelite.
(e) Shooting stars are actually not meteors.
(f) Asteroids are found between the orbits of  and Mars and Jupiter.

Q 5. Mark the following statements as true (T) or false (F).
(a) Pole star is a member of the solar system.                  ( )
(b) Mercury is the smallest planet of the solar system.     ( )
(c) Uranus is the farthest planet in the solar system.        ( )
(d) INSAT is an artificial satellite.                                       ( )
(e) There are nine planets in the solar system.                  ( )
(f) Constellation Orion can be seen only with a telescope. ( )

Answer:

(a) False, Pole star is not a member it is so far away from the solar system.

(b) True,  Mercury is the smallest of all planets present in the solar system.

(c) False, Neptune is the farthest planet in the solar system.

(d) True, INSAT is an Indian artificial satelites.

(e) False, there are eight planets in the solar system (Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune).

(f) False, constellation Orion can be seen with naked eyes.

Q 7. In which part of the sky can you find Venus if it is visible as an evening star?

Answer:

It appears in the western sky if it is visible as an evening star.

Q 8. Name the largest planet of the solar system.

Answer:

Jupiter is the largest planet of the solar system.

Q 9. What is a constellation? Name any two constellations.

Answer:

The stars forming a group that has a recognisable shape is called a constellation.

Two of the most famous constellations which you can see are: 

(i) Ursa Major (Great Bear or the Saptarshi)

(ii) Orion

Q10(a). Draw sketches to show the relative positions of prominent stars in

    Ursa Major

Answer:

(a) Ursa Major, One of the most famous constellations which you can see during summer time in the early part of the night.

Q 10(b). Draw sketches to show the relative positions of prominent stars in

         Orion

Answer:

(b) Orion, is another well-known constellation that can be seen during winter in the late evenings.

  

Q 11. Name two objects other than planets which are members of the solar system.

Answer:

Asteroids and Meteors are also members of the solar system.

Q 12. Explain how you can locate the Pole Star with the help of Ursa Major.

Answer:

We can locate the Pole Star with the help of Ursa Major by the following steps:

(i) Perform activity on a clear moonless night during summer at about 9.00 pm.

(ii) Look towards the northern part of the sky and identify Ursa Major.

(iii) Look at the two stars at the end of Ursa Major.

(iv) Imagine a straight line passing through these stars as shown in figure.

(v) Extend this imaginary line towards the north direction. This line will lead to a star which is not too bright. This is the Pole star

Q 13. Do all the stars in the sky move? Explain.

Answer:

No, The earth rotates from west to east due to which all stars appear to move from east to west (except pole star, which lies on the axis of rotation of the earth does not seems to move). 

Q 14. Why is the distance between stars expressed in light years? What do you understand by the statement that a star is eight light years away from the Earth?

Answer:

Some stars are at such large distances away that the lsrge distances are expressed in another unit known as light year. 

So, one light year is equal to distance travelled by the light in one year i.e., (we know the speed of light is about 300,000 km per second) thus,

1 Light year = 365\times 24\times 60\times 60\times 300,000km

                          = 9,460,800,000,000km 

So, if one light year is equal to 9,460,800,000 metres then,

Eigth light years is equal to  8\times 9,460,800,000,000km

i.e., 75,686,400,000,000km.

So, it means that the star is 75,686,400,000,000 kilometres (8 light years) away from the earth which is much large distance.

Q15. The radius of Jupiter is 11 times the radius of the Earth. Calculate the ratio of the volumes of Jupiter and the Earth. How many Earths can Jupiter accommodate?

Answer:

Given that the radius of Jupiter is 11 times the radius of the earth.                                                         

So, let us assume that

the radius of Earth is 'r' then the radius of Jupiter will be '11r'.

So, as we know that the Volume of a sphere having radius 'x' is equal to  \frac{4}{3}\times \pi \times x^{3}

Then, the Volume of the earth would be

V_{earth} =  \frac{4}{3}\times \pi \times r^{3}

and Volume of Jupiter will be

V_{jupiter} =  \frac{4}{3}\times \pi \times (11r)^{3} 

               = (1,331)\times \frac{4}{3}\times \pi \times r^{3}.

So, the ratio of volumes is 

\frac{V_{jupiter}}{V_{earth}} = 1,331.

Hence we can conclude that 1,331 Earths can be accommodated in the planet Jupiter.

NCERT solutions for class 8 science: chapter-Wise

NCERT solutions for class 8 science chapter 1 Crop Production And Management

Solutions of NCERT class 8 science chapter 2 Microorganisms: Friend And Foe

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 3 Synthetic Fibres And Plastics

NCERT solutions for class 8 science chapter 4 Materials: Metals And Non-Metals

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 5 Coal and Petroleum

NCERT solutions for class 8 chapter 6 Combustion and Flame

Solutions of NCERT class 8 science chapter 7 Conservation of Plants and Animals

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 8 Cell Structure and Functions

NCERT solutions for class 8 science chapter 9 Reproduction in Animals

Solutions of NCERT class 8 science chapter 10 Reaching the Age of Adolescence

NCERT solutions for class 8 science chapter 11 Force and Pressure

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 12 Friction

Solutions of NCERT class 8 science chapter 13 Sound

NCERT solutions for class 8 science chapter 14 Chemical Effects of Electric Current

Solutions of NCERT class 8 science chapter 15 Some Natural Phenomena

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 16 Light

NCERT solutions for class 8 science chapter 17 Stars and The Solar System

NCERT solutions for class 8 science chapter 18 Pollution of Air and Water

NCERT Solutions For Class 8: Subject-Wise

NCERT Solutions for Class 8 Maths

NCERT Solutions for Class 8 Science

Benefits of NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System-

  • These solutions are prepared in a very simple language which can be understood very easily by a layman.

  • It will give you in-depth knowledge of your subject.

  • You can score decent in the exam with the help of these NCERT solutions for class 8 Science Chapter 17 Stars and The Solar System.

  • It will strengthen your fundamental concepts of science which are very important for understanding concepts in higher classes.

  • It will develop your logical approach and methodology towards science and other subjects.

  • Your homework will be easier with these solutions of NCERT.

Study well !!!

 

 

Recently Asked Questions

 

Related Articles

Exams
Articles
Questions