NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum

 

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum: Have you ever thought of, from where coal comes from or from where petrol comes from, which is used to operate different means of transport? In this chapter along with CBSE NCERT solutions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum, you will get to know about the different types of resources which you use in daily life.

You know that different type of resources are used to fulfill our basic needs. Resource means something which is useful for us like sun, water, air, forest and on the other hand medicine, as well as vehicles, are also the examples of resources. Now you can see, some of them which are mentioned above are found in nature and some have been made through human efforts.All these concepts will be learnt in this chapter.You will also get to know a lot from the solutions of NCERT for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum which are made by our subject experts from the perspective of helping students to score good marks in CBSE examination. To get hold of concepts of this chapter it is must to go through NCERT questions. If you find any difficulties while answering these questions, you can take the help of CBSE NCERT solutions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum. You can also Check NCERT Solutions from Class 6 to 12 to learn any concept of science.

Don’t forget to study the story of coal, as its very interesting part of NCERT Solutions Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum.

Here is the Boojho and Paheli's discussion:

  • Q. Can coal, petroleum and natural gas be prepared in the laboratory from dead organisms?
  • Ans. No. Their formation is a very slow process and conditions for their formation cannot be created in the laboratory.

Here is the important topics and subtopics of Chapter 5 Coal and Petroleum:

Inexhaustible Natural Resources

Exhaustible Natural Resources

5.1 Coal

  • Story of Coal

  • Coke

  • Fossil fuel

  • Coal Tar

  • Coal Gas

5.2 Petroleum

  • Refining of Petroleum

5.3 Natural Gas

5.4 Some Natural Resources are Limited

Coal and Petroleum

You must be thinking that why it is important to know about these resources, and the answer is, a massive increase in the use of nonrenewable resources due to the increased population.

Now, the point of the issue is that due to high demand and increase in the population, nonrenewable resources are in danger as they can get exhausted. So, how to decrease their usage as well as how to maintain their quantity is mentioned in Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum. You will get all the answers of NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum here.

Another important topic which you will study in Chapter 5 Coal and Petroleum is Natural gas; it is a very important fossil fuel because it can be easily transferred through pipes. Natural gas is stored under high pressure as compressed natural gas (CNG). It is now being used as a fuel for transport vehicles because it is less polluting.

After going through it properly, it will be easy for you to answer why coal and petroleum are called as exhaustible natural resources? What are the advantages of natural gas?.

So, try to attempt the NCERT questions. In case, if you have any query, refer to NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum, it will help you to score more marks in the exam.

NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum

Coal and Petroleum Excercise:

Q1. What are the advantages of using CNG and LPG as fuels?

Answer:

Advantages of using CNG and LPG-

  • These are less polluting and cleaner fuel.
  • They can be burnt directly.
  • Transportation of these fuels is easily through the pipeline system.
  • CNG and LPG have high calorific values.

2. Name the petroleum product used for surfacing of roads.

Answer:

These days, bitumen is a petroleum product that is used to surfacing the roads. Previously we use coal-tar for the same purpose.

Q 3.  Describe how coal is formed from dead vegetation. What is this process called?

Answer:

About 300 million year ago, Due to the natural calamities like flooding, storms and earthquake, the dense forests got buried under the soil. they were compressed, As more soil deposited over them. Under deep in the soil they were exposed to high pressure and high temperature, dead plants and animals slowly converted into coal. These process of conversion called carbonisation.

Q 4. Fill in the blanks.
            (a) Fossil fuels are ____________, and __________ .
            (b) Process of separation of different constituents from petroleum is called_________ .
            (c) Least polluting fuel for vehicle is __________.

Answer:

(a) Fossil fuels are coal and natural gas.
(b) Process of separation of different constituents from petroleum is called refining .
(c) Least polluting fuel for vehicle is CNG (compressed natural gas).

Q 5.(a) Tick True/False against the following statements.

        Fossil fuels can be made in the laboratory. (T/F)

Answer:

(False) Dead plants and animals were buried inside the earth, deep down they were exposed to high pressure and temperature. under this condition, they slowly convert into Fossil fuels.

Q 5(d). Tick True/False against the following statements.

Coal tar is a mixture of various substances. (T/F)

Answer:

True,

it is a mixture of about 200 substance.

Q 6. Explain why fossil fuels are exhaustible natural resources.

Answer:

To regenerate, fossils fuels required millions of year. Deep inside the earth, they need high pressure and high temperature and it cannot be obtained in the laboratory. Their rate of conversion from dead vegetation to coal is very slow as compared to their rate of consumption. Therefore, they will exhaust in the near future.

Q 7.  Describe characteristics and uses of coke.

Answer:

Characteristics of coke-

  • tough
  • porous
  • black substance

Uses of coke-

  • In the manufacture of steel
  • in the extraction of metals 

Q 8. Explain the process of formation of petroleum.

Answer:

Petroleum was formed from the dead animals and plants, which live in the sea. when they died, their bodies settled at the bottom of the sea and covered by the layers of soil. After a million years, absence of air, high temperature and pressure transformed these dead organisms into petroleum and natural gas.

NCERT solutions for class 8 science: chapter-Wise

NCERT solutions for class 8 science chapter 1 Crop Production And Management

Solutions of NCERT class 8 science chapter 2 Microorganisms: Friend And Foe

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 3 Synthetic Fibres And Plastics

NCERT solutions for class 8 science chapter 4 Materials: Metals And Non-Metals

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 5 Coal and Petroleum

NCERT solutions for class 8 chapter 6 Combustion and Flame

Solutions of NCERT class 8 science chapter 7 Conservation of Plants and Animals

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 8 Cell Structure and Functions

NCERT solutions for class 8 science chapter 9 Reproduction in Animals

Solutions of NCERT class 8 science chapter 10 Reaching the Age of Adolescence

NCERT solutions for class 8 science chapter 11 Force and Pressure

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 12 Friction

Solutions of NCERT class 8 science chapter 13 Sound

NCERT solutions for class 8 science chapter 14 Chemical Effects of Electric Current

Solutions of NCERT class 8 science chapter 15 Some Natural Phenomena

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 16 Light

Solutions of NCERT class 8 science chapter 17 Stars and The Solar System

NCERT solutions for class 8 science chapter 18 Pollution of Air and Wate

NCERT Solutions For Class 8: Subject-Wise

               NCERT Solutions for Class 8 Maths

              NCERT Solutions for Class 8 Science

Benefits of NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum-

  • Homeworkwill be an easy task with the NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum in hand.
  • It will give you in-depth knowledge of your subject.
  • You can score well in the exam with the help of these solutions of NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 5 Coal and Petroleum.
  • It will strengthen your fundamental concepts of science.
  • It will develop your logical approach and methodology towards science and other subjects.
  • Your homework will be easier with these solutions of NCERT.

Study Well!

 

Recently Asked Questions

 

Related Articles

Exams
Articles
Questions