NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals

 

NCERT solutions for class 8 science chapter 9 reproduction in animals: You may have seen a huge variety of living organisms around us, for example, animals, plants, birds, etc. Have you ever thought about how the new living organisms are formed, or how animals give birth to their young ones and they look similar to their parents? So, the answer is Reproduction. In the solutions for NCERT class 8 science chapter 9 reproduction in animals, you will get answers related to all topics of animal reproduction. Basically, it is the process through which living organisms give birth to their young ones. In this chapter, you will get to know several things related to reproduction. NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals will help you with all the answers to their questions. But before solving the questions, go through the chapter line by line, then only you will understand the concepts given over there. If you need help in finding solutions of NCERT book to any other class, then don't worry NCERT solutions will help you out.

Here are the important topics and subtopics of CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 9 reproduction in animals:

9.1 Modes of Reproduction

9.2 Sexual Reproduction

  • Male Reproductive Organs
  • Female Reproductive Organs
  • Fertilization
  • Development of Embryo
  • Viviparous and Oviparous Animals
  • Young Ones to Adults

9.3 Asexual Reproduction

  • Budding
  • Binary Fission

If you talk about reproduction then there are two modes by which animals can reproduce and these are sexual reproduction, and asexual reproduction. In NCERT solutions for class 8 science chapter 9 reproduction in animals, you will get different questions based on the topic such as fertilization, as it is the fusion of ovum and sperm which is called fertilization. Even you will get to know about different types of fertilization in Chapter 9 Reproduction in Animals.

Solutions for NCERT class 8 science chapter 9 reproduction in animals: Solved Exercise Question:

Q1. Explain the importance of reproduction in organisms.

Answer:

Reproduction in organisms is important to maintain the continuity of organisms and to carry on their generation to the next generation. If reproduction does not take place, no living being will survive on the earth. Because, of this process, plants, animals, humans even all the living organisms are still alive, if reproduction has not been there then all the plants and animals would have become extinct.

Q2. Describe the process of fertilisation in human beings.

Answer:

The process of fertilisation is the meeting of an egg cell from the female and a sperm cell from the male. Basically the fusion of a sperm and an ovum. When sperms come in contact with an egg, one of the sperms may fuse with the egg. Such fusion of the egg and the sperm is called fertilisation.

Fertilisation which takes place inside the female body is called internal fertilisation.

Q3. Choose the most appropriate answer.

(a) Internal fertilisation occurs

  • (i) in female body.

  • (ii) outside female body.

  • (iii) in male body.

  • (iv) outside male body

Answer:

(i) In female body

Q3. Choose the most appropriate answer.

(b) A tadpole develops into an adult frog by the process of

  • (i) fertilisation

  • (ii) metamorphosis

  • (iii) embedding

  • (iv) budding

Answer:

(ii) metamorphosis In the case of tadpoles, they transform into adults capable of jumping and swimming. The transformation of the larva into an adult through drastic changes is called metamorphosis

Q3. Choose the most appropriate answer

(c) The number of nuclei present in a zygote is    

  • (i) none

  • (ii) one

  • (iii) two

  • (iv) four

Answer:

(ii) One

NCERT solutions for class 8 science chapter 9 reproduction in animals:

Q4. Indicate whether the following statements are True (T) or False (F).

(d) A new human individual develops from a cell called gamete. ( )

Answer:

(False) gametes fuse together to form a zygote and give rise to a new human being.

Q4. Indicate whether the following statements are True (T) or False (F).

(f) Amoeba reproduces by budding. ( )

Answer:

(False) amoeba reproduces by binary fission. (budding happens in hydra)

Solutions of NCERT for class 8 science chapter 9 reproduction in animals:

Q4. Indicate whether the following statements are True (T) or False (F).

(g) Fertilisation is necessary even in asexual reproduction. ( )

Answer:

(False) In asexual reproduction, only one parent is required so the fusion of gametes does not take place.

Q4. Indicate whether the following statements are True (T) or False (F)

(h) Binary fission is a method of asexual reproduction. ( )

Answer:

(True) In binary fission, only single organism is required to produce two individuals. So it is a method of asexual reproduction

Solutions for NCERT class 8 science chapter 9 reproduction in animals:

Q4. Indicate whether the following statements are True (T) or False (F).

(i) A zygote is formed as a result of fertilisation. ( )

Answer:

(True) In fertilisation, one gamete of male and one gamete female fuse together to form a zygote.

Q4. Indicate whether the following statements are True (T) or False (F). (j) An embryo is made up of a single cell. ( )

Answer:

(False) it is a multicellular because it is formed from zygote after repeated division. 

Q5. Give two differences between a zygote and a foetus.

Answer:

Zygote-

  • The zygote formed after the fertilisation of male sperm and female ovum.

  • The zygote divides repeatedly to give rise to a ball of cells. The cells then begin to form groups that develop into different tissues and organs of the body. This developing structure is termed an embryo.

Foetus-

  • The stage of the embryo in which all the body parts can be identified is called a foetus.

  • Embryo gradually develops into a foetus.

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 9 reproduction in animals:

Q6. Define asexual reproduction. Describe two methods of asexual reproduction in animals.

Answer:

In this type of reproduction, there is no need for the fusion of male and female gametes. It is a mode of reproduction in which only a single parent is involved is called asexual reproduction

Two methods of asexual reproduction in animals-

(i) Binary fission- In this type of asexual reproduction, a single cell organism is divided into two halves. Amoeba can reproduce by this method. It begins the process of reproduction by the division of its nucleus into two nuclei. This is followed by the division of its body into two, each part receiving a nucleus. Finally, two amoebae are produced from one parent amoeba

binary fission

(ii) Budding- In this method developing of new individuals is by the bulges and they are called buds formed on the parent body.

These type of asexual reproduction is common in Hydra. In hydra, the new individuals develop as outgrowths (called buds) from a single parent. While being attached to the parent, develops into smaller individuals and when these get matured, they detach from the parent and become individual ones.

Hydra budding

 

Q7. In which female reproductive organ does the embryo get embedded?

Answer:

The embryo gets embedded in the wall of the uterus for further development. The embryo continues to develop in the uterus. It gradually develops bodyparts such as hands, legs, head, eyes, ears, etc. The stage of the embryo in which all the body parts can be identified is called a foetus.

Q8. What is metamorphosis? Give examples.

Answer:

Metamorphosis- The biological transformation of the larva into an adult through drastic changes is called metamorphosis.

Example- life cycle of a toad.

Q9. Differentiate between internal fertilisation and external fertilisation.

Answer:

Internal fertilisation-

  • Fertilisation which takes place inside the female body is called internal fertilisation

  • survival chances of the offspring are more

  • animals including humans, cows, dogs and hens

 External fertilisation-

  • fertilisation in which the fusion of a male and a female gamete takes place outside the body of the female is called external fertilisation.

  • chances of survival of offspring are less

  • It is very common in aquatic animals such as fish, starfish, etc.

NCERT solutions for class 8 science chapter 9 reproduction in animals:

Q10. Complete the crossword puzzle using the hints given below.

Across

    1. The process of the fusion of the gametes.

    6. The type of fertilisation in hen.

    7. The term used for bulges observed on the sides of the body of hydra.

    8. Eggs are produced here.

Down

    2. Sperms are produced in these male reproductive organs.

    3. Another term for in vitro fertilisation.

    4. These animals lay eggs.

    5. A type of fission in amoeba.

Answer:

  1. FERTILISATION
  2. TESTIS
  3. ZYGOTE
  4. OVIPAROUS
  5. BINARY
  6. INTERNAL
  7. BUDS
  8. OVARY

After going through this chapter properly, it will be easy for you to explain the importance of reproduction in organisms, what is metamorphosis? and the difference between internal fertilization as well as external fertilization and if not then solutions for NCERT class 8 science chapter 9 reproduction in animals, will help you out.

NCERT Solutions for Class 8 Science- Chapter-wise

Chapter 1

NCERT solutions for class 8 science chapter 1 Crop Production and Management

Chapter 2 

Solutions of NCERT  class 8 science chapter 2 Microorganisms Friend and Foe In Microorganisms

Chapter 3

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics

Chapter 4

NCERT solutions for class 8 science chapter 4 Materials Metals and Non Metals

Chapter 5

Solutions of NCERT  class 8 science chapter 5 Coal and Petroleum

Chapter 6

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 6 Combustion and Flame

Chapter 7

NCERT solutions for class 8 science chapter 7 Conservation of Plants and Animals

Chapter 8

Solutions of NCERT class 8 science chapter 8 Cell Structure and Functions

Chapter 9

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 9 Reproduction in Animals

Chapter 10

NCERT solutions for class 8 science chapter 10 Reaching the Age of Adolescence

Chapter 11

Solutions of NCERT  class 8 science chapter 11 Force and Pressure

Chapter 12

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 12 Friction

Chapter 13

NCERT solutions for class 8 science chapter 13 Sound

Chapter 14

Solutions of NCERT  class 8 science chapter 14 chemical effects of Electric Current

Chapter 15

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 15 Some Natural Phenomena

Chapter 16

NCERT solutions for class 8 science chapter 16 Light

Chapter 17

Solutions of NCERT  class 8 science chapter 17 Stars and the Solar System

Chapter 18

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 18 pollution of air and water

NCERT Solutions For Class 8: Subject-Wise:

Benefits of CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 9 reproduction in animals:

  • NCERT is the base of your learning.
  • Solutions for NCERT class 8 science chapter 9 reproduction in animals will also help you to understand all the concepts easily.
  • You will get all the answers to this chapter and it will help you to score good marks in your school exam.
  • NCERT solutions for class 8 science chapter 9 reproduction in animals will also boost your knowledge.
 

Recently Asked Questions

 

Related Articles

Exams
Articles
Questions