NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 13 Why Do We Fall ill?

 

NCERT solutions for class 9 science chapter 13 Why Do We Fall ill?: Through this article, you will learn about health and disease. Health is a state of physical, mental and social well-being. The solutions for NCERT class 9 science chapter 13 Why do we fall ill will give you a better understanding of the chapter. The NCERT solutions given for this chapter are created by experts and are arranged in a step by step manner to make it easy for navigation. As per the previous year's paper analysis, this chapter carries 3 marks. So, CBSE NCERT solutions for class 9 science chapter 13 why do we fall ill will help you to get full score in the exam. NCERT Solutions are also available class wise and subject wise for class 6-12. All the exercise and topic wise questions solutions are given below but before going through the solutions, read some interesting facts of this chapter.

Interesting facts and definitions of NCERT class 9 science chapter 13 Why do we fall ill

  • As we know the health of an individual is dependent on his/her physical surroundings and his/her economic status and diseases are classified as acute or chronic, depending on their duration.
  • The disease may be due to infectious or non-infectious causes. Infectious agents belong to different categories of organisms and may be unicellular and microscopic or multicellular. The category to which a disease-causing organism belongs decides the type of treatment.
  • Infections are spread through the air, water, physical contact or vectors. Prevention of disease is more desirable than its successful treatment.
  • Infectious diseases can be stopped by reducing exposure to infectious agents like viruses, bacterias which are known as pathogens. Infectious diseases can also be stopped by using immunization.

Here are the important Topics of NCERT solutions for class 9 science chapter 13 Why Do We Fall ill? mentioned below:

13.1 Health and Its Failure

    13.1.1 the Significance of ‘health’

    13.1.2 Personal and Community Issues Both Matter for Health

    13.1.3 Distinctions Between ‘healthy’ and ‘disease-free’

13.2 Disease and Its Causes

    13.2.1 What Does Disease Look Like?

    13.2.2 Acute and Chronic Diseases

    13.2.3 Chronic Diseases and Poor Health

    13.2.4 Causes of Diseases

    13.2.5 Infectious and Non-infectious Causes

13.3 Infectious Diseases

    13.3.1 Infectious Agents

    13.3.2 Means of Spread

    13.3.3 Organ-specific and Tissue-specific Manifestations

    13.3.4 Principles of Treatment

    13.3.5 Principles of Prevention

NCERT solutions for class 9 science chapter 13 Why do we fall ill?

Topic 13.1 Health and its Failure

Q1.   State any two conditions essential for good health.

Answer:

Two conditions essential for good health are:

(i) One should not have any disease.

(ii) One should have a clean and healthy environment around also hygienic food and clean water plays an important role.

Q2.   State any two conditions essential for being free of disease.

Answer:

Two conditions essential for being free of disease are:

(i) A proper and healthy diet is necessary.

(ii) Personal hygiene and cleanliness also play an important role.

Q3.   Are the answers to the above questions necessarily the same or different? Why?

Answer:

No, the answers to the above questions need not be necessarily the same because disease-free is not the same as being healthy.

Both things are different. A person can have poor health without having any disease.

NCERT free solutions for class 9 science chapter 13 Why we do fall ill?

Topic 13.2 Disease and Its Cause

Q1.   List any three reasons why you would think that you are sick and ought to see a doctor. If only one of these symptoms were present, would you still go to the doctor? Why or why not?

Answer:

The  three reasons why a person think that he or she is sick and ought to see a doctor are :

(i) Cough

(ii) fever

(iii) Headache

Even seeing one of these symptoms, I would go to the doctor. A single sign of disease on delaying may cause serious illness.

Q 2.  In which of the following case do you think the long-term effects on your health are likely to be most unpleasant?

• if you get jaundice
• if you get lice
• if you get acne.
Why?

 

Answer:

Jaundice can cause long-term effects on our health. It is a chronic disease and it takes a long time to be cured. It does not spread rapidly, it takes time to develop and time to get cured.

Solutions for NCERT class 9 science chapter 13 Why we do fall ill?

Topic 13.3 Infectious Diseases

Q1.   Why are we normally advised to take bland and nourishing food when we are sick?

Answer:

During illness our immune system becomes week. For the proper functioning of the immune system, easily digestible food is necessary for a sick person. Also, oil and fat-containing food are not good and could not be digested easily.

Q2.   What are the different means by which infectious diseases are spread?

Answer:

The  infectious diseases are spread through the following means :

(i) Water: Disease like cholera is spread through contaminated water.

(ii) Air: Common cold, pneumonia is spread through sneezing, coughing through the air.

(iii) Sexual contact: AIDS or syphilis is transmitted through sexual contact.

(iv) Animals: Some diseases like malaria, dengue are spread through mosquitos.

Q3.  What precautions can you take in your school to reduce the incidence of infectious diseases?

Answer:

The  precautions we can take in our school to reduce the incidence of infectious diseases can be like :

(i) Using handkerchief while sneezing.

(ii) Providing clean drinking water.

(iii) Preventing overcrowded classes.

(iv) Stay away from a diseased person.

Q4.   What is immunisation?

Answer:

Protection of body from communicable diseases by some agents that mimic agents.The introduction of some microbes into the body by vaccination to activate the immune system against a particular disease is known as immunization.

Q5.   What are the immunization programmes available at the nearest health centre in your locality? Which of these diseases are the major health problems in your area?

Answer:

The immunization programs available at the nearest health centre in my locality are :

(i) Polio drops against polio.

(ii) DPT against Tetanus.

(iii)Vaccination against chickenpox.

(iv)Vaccination against hepatitis.

(v) Vaccination against measles.

The major health problems in my area are: Chickenpox, tetanus, hepatitis.

CBSE NCERT solutions for class 9 science chapter 13 Why do we fall ill? Exercise solutions

Q1.   How many times did you fall ill in the last year? What were the illnesses?

(a) Think of one change you could make in your habits in order to avoid any of/most of the above illnesses.
(b) Think of one change you would wish for in your surroundings in order to avoid any of/most of the above illnesses
.

Answer:

This varies from person to person. Some person falls ill frequently and some don't even fall ill. It all depends on our diet, hygiene, and cleanliness also on our immune system.

Q2.  A doctor/nurse/health-worker is exposed to more sick people than others in the community. Find out how she/he avoids getting sick herself/himself.

Answer:

 A doctor/nurse/health-worker is exposed to more sick people than others in the community. She/he avoids getting sick herself/himself by following some tips like:

(i) Using gloves and mask when in contact with a sick person.

(ii) Always drink clean water.

(iii)Ensure proper diet and hygiene all around.

(iv) Using sanitizers.

Q3.  Conduct a survey in your neighborhood to find out what the three most common diseases are. Suggest three steps that could be taken by your local authorities to bring down the incidence of these diseases.

Answer:

The three most common diseases are:

(i) Jaundice 

(ii) Tuberculosis

(iii)Typhoid

Steps to avoid these diseases are:

(i) Preventing mosquitoes from breeding.

(ii) Drinking clean and safe water.

(iii)Proper disposal of sewage.

Q4.     A baby is not able to tell her/his caretakers that she/he is sick. What would help us to find out

(a) that the baby is sick?
(b) what is the sickness?

Answer:

(a) The baby is sick if he /she is crying continuously and also can be noticed by behavior changes.

(b) The sickness can be determined by symptoms and noticing the body temperature of the baby.

Q5.    Under which of the following conditions is a person most likely to fall sick?

(a) when she is recovering from malaria.
(b) when she has recovered from malaria and is taking care of someone suffering from chicken-pox.
(c) when she is on a four-day fast after recovering from malaria and is taking care of someone suffering from chicken-pox. Why?

Answer:

(c) A person is most likely to fall ill when she is on a four-day fast after recovering from malaria and is taking care of someone suffering from chicken-pox.

The reasons can be like :

(i) After malaria her immune system has become weak so for recovery she should take a healthy diet and in this situation, fasting is not acceptable.

(ii) Her immune system is weak and if she takes care of someone suffering from chickenpox than there is a high probability that she would also gain chickenpox.

Q6.   Under which of the following conditions are you most likely to fall sick?

(a) when you are taking examinations.
(b) when you have traveled by bus and train for two days.
(c) when your friend is suffering from measles. Why?

Answer:

(c) When your friend is suffering from measles than you are most likely to fall sick

This is because measles is an infectious disease that spread through nasal or throat discharge.

NCERT Solutions for Class 9 Science- Chapter Wise

Chapter No.

Chapter Name

Chapter 1

Free NCERT solutions for class 9 science chapter 1 Matter in Our Surroundings

Chapter 2

NCERT textbook solutions for class 9 science chapter 2 Is Matter Around Us Pure

Chapter 3

CBSE NCERT solutions for class 9 science chapter 3 Atoms and Molecules

Chapter 4

Solutions for NCERT class 9 science chapter 4 Structure of The Atom

Chapter 5

NCERT solutions for class 9 chapter 5 The Fundamental Unit of Life

Chapter 6

NCERT textbook solutions for class 9 science chapter 6 Tissues

Chapter 7

Solutions for NCERT class 9 science chapter 7 Diversity in Living Organisms

Chapter 8

CBSE NCERT solutions for class 9 science chapter 8 Motion

Chapter 9

Free NCERT solutions for class 9 science chapter 9 Force and Laws of Motion

Chapter 10

NCERT textbook solutions for class 9 science chapter 10 Gravitation

Chapter 11

Solutions for NCERT class 9 science chapter 11 Work and Energy

Chapter 12

CBSE NCERT solutions for class 9 science chapter 12 Sound

Chapter 13

NCERT solutions for class 9 science chapter 13 Why Do We Fall ill?

Chapter 14

Free NCERT solutions for class 9 science chapter 14 Natural Resources

Chapter 15

NCERT solutions for class 9 science chapter 15 Improvement in Food Resources

 

NCERT solutions for class 9 - Subject wise

NCERT solutions for class 9 Maths
NCERT solutions for class 9 Science

Benefits of NCERT solutions for class 9 science chapter 13 Why Do We Fall ill?

  • Solutions for NCERT class 9 science chapter 13 why fo we fall ill has been created in such a way so that you can learn and remember easily.
  • The solutions are provided here are as per CBSE guidelines.
  • Along with NCERT solutions for chapter 13, you will get other chapter solutions as well.
  • Through NCERT solutions for class 9 science chapter 13 why do we fall ill, you will get in depth knowledge of all the concepts which will help you to score well in your exams.
 

Recently Asked Questions

 

Related Articles

Exams
Articles
Questions