NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 6 Life Processes

 

NCERT solutions for class 10 science chapter 6 Life Processes: How do you tell the difference between what is alive and what is not alive? Chapter 6 of class 10 deals with this major question and explains what life processes are. So it is only right that solutions of NCERT class 10 science chapter 6 life processes gives the answers to all questions asked therein. Some topics covered in this chapter are what is life processes, detailed explanations on nutrition, respiration, transportation, excretion to name a few. Learning would be easier if you have the CBSE NCERT solutions for class 10 science chapter 6 life processes. Each topic has sub topics dealing with what nutrition or respiration is, why it is a life process and types if any. Scoring marks in these topics will be easy if you have on hand the NCERT solutions for class 10 science chapter 6 life processes and know how to answer the questions asked in the school and board exams. Check the solutions of NCERT for class 10 science chapter 6 - life processes below. You can also check out the  solutions of NCERT for other chapters in science or even other subjects by using the given links on this page. Have a doubt? Ask our experts by posting a questions and the CBSE NCERT solutions will be given to you immediately.

Types of questions asked from chapter 6 life processes board exams:

CBSE Class 10 science board exam will have the following types of questions:

  • Very short answer type
  • Short answer type
  • Long answer type
  • Practical based questions

NCERT class 10 science chapter 10 (life processes) - weightage in board exams
The reason why NCERT solutions for class 10 science chapter 6 life processes are important are because of the fact that questions carrying up to 12-15 marks may be asked in the CBSE board exams. It was seen that 5 to 7 questions from this chapter were asked in CBSE class 10 2018 science exam out of which two were practical based questions. CBSE NCERT solutions for class 10 science chapter 6 life processes will help you crack these questions and add to your score in the crucial board exams.

 

NCERT solutions for class 10 science chapter 6 life processes exercises

Q. 1. The kidneys in human beings are a part of the system for

             (a) nutrition.                                        (c) excretion.

             (b) respiration.                                    (d) transportation.

Answer:

The kidneys in human beings are a part of the system for excretion.

(c) is the correct answer.

Q. 2 The xylem in plants are responsible for

             (a) transport of water.                         (c) transport of amino acids.

             (b) transport of food.                           (d) transport of oxygen.

Answer:

The xylem in plants are responsible for transport of water.  

(a) is the correct answer.

Q. 3. The autotrophic mode of nutrition requires

            (a) carbon dioxide and water.                 (c) sunlight.

            (b) chlorophyll.                                        (d) all of the above.

Answer:

The autotrophic mode of nutrition requires all of the above.

(d) is the correct answer.

Q. 4. The breakdown of pyruvate to give carbon dioxide, water and energy takes place in

             (a) cytoplasm.                                             (c) chloroplast.

             (b) mitochondria.                                         (d) nucleus.

Answer:

The breakdown of pyruvate to give carbon dioxide, water and energy takes place in mitochondria.

(b) is the correct answer.

Q. 5. How are fats digested in our bodies? Where does this process take place?

Answer:

Digestion of fat takes place in the small intestine. Fat reaches the small intestine in the form of large globules.

The liver releases bile juice which emulsifies the fat i.e. it breaks down the large globules into smaller globules thus increasing the are on which pancreatic juice called lipase acts and breaks down the globules into molecules.

The small intestine then releases juices which convert these fat molecules into fatty acids and glycerol which can be used by the body.

Q. 6. What is the role of saliva in the digestion of food?

Answer:

Saliva contains an enzyme called salivary amylase that starts the process of digestion in the mouth itself by breaking down startch into sugar molecules like maltose.

Saliva helps in keeping the mouth clean, moistend and lubricated thus aiding in chewing of food so that large pieces are broken down into small bits.

Q. 7. What are the necessary conditions for autotrophic nutrition and what are its byproducts?

Answer:

The necessary conditions for autotrophic nutrition the following:

(i) Supply of carbon dioxide which is the raw material for this mode of nutrition.

(ii) Presence of sunlight which is the source of energy.

(iii) Presence of chlorophyll in the leaves which entraps the energy from sunlight.

(iv) Supply of water.

The byproduct of autotrophic nutrition is Oxygen.

Q. 8. What are the differences between aerobic and anaerobic respiration? Name some organisms that use the anaerobic mode of respiration.

Answer:

Differences between aerobic and anaerobic respiration are mentioned below:

Aerobic Respiration

Anerobic Respiration

(i) It takes place in presence of Oxygen.

(i) It takes place in absence of Oxygen.

(ii) It involves exchange of gases between organism and surroundings.

(ii) It does not involve exchange of gases between organism and surroundings

(iii) The end products are always Carbon dioxide and water.

(iii) The end products vary.

(iv) Complete breakdown of glucose molecules take place.

(iv) Partial breakdown of glucose molecules take place.

(v) More energy is produced per molecule of glucose broken down.

(v) Less energy is produced per molecule of glucose broken down.

(vi) Takes place in cytoplasm and mitochondria.

(vi) Takes place only in cytoplasm.

Anaerobic respiration takes place in some worms, water logged plants, yeast and some bacteria.

Q. 9. How are the alveoli designed to maximise the exchange of gases?

Answer:

The alveoli are thin walled and are richly supplied with blood vessels to maximise the exchange of gases. 

The alveoli have baloon like structure thus providing a large surface area available for the exchange of gases. 

Q. 10. What would be the consequences of a deficiency of haemoglobin in our bodies?

Answer:

As the function of Haemoglobin is to transport oxygen from the lungs to all other parts of the body its defficiency would cause levels of Oxygen to be lesser than the required level thus rendering the body incapable of producing required amount of energy and thus would make person feel tired most of the times and would also affect his immunity thus making him susceptible to diseases.

Q. 11 Describe double circulation of blood in human beings. Why is it necessary?

Answer:

Deoxygenated blood rich in carbon dioxide and deficient in oxygen reaches the heart through a networl of veins and enters the heart through the vena cava and is brought into the right atrium. From the right atrium the deoxygenated blood goes to the right ventricle from where it is pumped to the lungs through pulmonary artery where carbon dioxide is released into the environment and oxygen is absorbed in the blood. From the lungs the oxygenated blood enters the left atrium through the pulmonary vein. From the left atrium the blood enters the left ventricle from where it is pumped to all parts of the body to facilitate the supply of oxygen. 

This double circulation in human beings helps maintain high oxygen levels in blood which facilitates sufficien aerobic respiration for the generation of sufficient heat to maintain the body temperature.

Q. 12. What are the differences between the transport of materials in xylem and phloem?

Answer:

Xylem Phloem
(i) In Xylem water and minerals absorbed from the soil by the roots are transported to other parts of the plant.

(i) In Phloem food synthesized through photosynthesis is transported from the leaves to othe parts of the plant.

(ii) In Xylem transport of material takes place through vessels and tracheids which are dead tissue. 

(ii) In Phloem transport of material takes place through sieve tubes and companion cells which are living cells.

(iii) In xylem upward movement of water is produced by transpirational pull occuring due to evaporation of water from the leaves (iii) In Phloem material is transported due to the difference in osmotic pressure created using energy from ATP. 

 

Q. 13 Compare the functioning of alveoli in the lungs and nephrons in the kidneys with respect to their structure and functioning.

Answer:

Alveoli Nephron
(i) Alveoli is the functional unit of the lungs.

(ii) Nephron is the functional unit of the Kidneys.

(ii) A lung has about 300 million alveoli. (ii) A kidney has about a million nephrons.
(iii) Alveoli provides a very large surface for the exchange of gaseous materials to take place. (iii) The Surface are of Nephrons is not very large.                                    
(iv) The exchange of carbon dioxide and oxygen takes place through alveoli.                               (iv) The absorption of water, amino acids, sugar molecules etc. take place in the Nephron.

 

 

Chapter No.

Chapter Name

Chapter 1

NCERT solutions for class 10 chapter 1 science Chemical Reactions and Equations

Chapter 2

Solutions of NCERT for class 10 science chapter 2 Acids Bases and Salts

Chapter 3

CBSE NCERT solutions for class 10 chapter 3 science Metals and Non-metals

Chapter 4

Solutions of NCERT for class 10 science chapter 4 Carbon and Its Compounds

Chapter 5

NCERT solutions for class 10 chapter 5 of science Periodic Classification of Elements

Chapter 6

Solutions of NCERT for class 10 science chapter 6 Life Processes

Chapter 7

NCERT solutions for class 10 science chapter 7 Control and Coordination

Chapter 8

CBSE NCERT solutions for class 10 chapter 8 How do Organisms Reproduce

Chapter 9

Solutions of NCERT for class 10 science chapter 9 Heredity and Evolution

Chapter 10

CBSE NCERT solutions for class 10 science chapter 10 Light Reflection and Refraction

Chapter 11

Solutions of NCERT for class 10 science chapter 11 The Human Eye and The Colorful World

Chapter 12

NCERT solutions for class 10 science chapter 12 Electricity

Chapter 13

CBSE Solutions of NCERT for class 10 science chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current

Chapter 14

NCERT solutions for class 10 science chapter 14 Sources of Energy

Chapter 15

Solutions of NCERT for class 10 science chapter 15 Our Environment

Chapter 16

CBSE NCERT solutions for class 10 science chapter 16 Sustainable Management of Natural Resources

 

Solutions of NCERT class 10 - subject wise

NCERT solutions for class 10 maths

Solutions of NCERT for class 10 science

How to use NCERT Solutions for class 10 science chapter 6 life processes?

  • Now that the you know the solutions of NCERT class 10 science chapter 6 life processes and have understood the topics well, its time to put them to practice
  • Check previous year questions from the board exam and see if you can apply the CBSE NCERT solutions of class 10 to them and know youur preparation levels.
  • If you have not really scored well, its time to practice a bit more. If you have been able to answer the questions, its time to move to other NCERT solution of class 10 science chapters as your aim is to really do well in those board exams.
  • Have any questions for which you could not find the NCERT solutions? Well, go ahead and ask them here. You will hear from our experts who will give you not just the solutions but also examples if needed.

 

 

Recently Asked Questions

 

Related Articles

Exams
Articles
Questions