NCERT Solutions for Class 11 Biology Chapter 1 The Living World

 

NCERT solutions for class 11 biology chapter 1 the living world: How wonderful is the living world! The wide range of living types is amazing. Solutions for NCERT class 11 biology chapter 1 the living world contains answers which comprise of amazing explanations of all the questions which are based on the diversity of living organisms. In this chapter, you will learn that early man could easily perceive the difference between inanimate matter and living organisms. A common feature of all such forms of inanimate and animate objects was the sense of awe or fear that they evoked. Such fact will be studied in this chapter and you can easily find answers of the exercise questions by going through NCERT solutions for class 11 biology chapter 1 the living world. If you need an answer from any other chapter of any other class (from NCERT) then go through NCERT Solutions, there you will get all the answers easily.

Here are the important topics of CBSE NCERT solutions for class 11 biology chapter 1 the living world :

1.1 What is ‘Living’?

1.2 Diversity in the Living World

1.3 Taxonomic Categories

    1.3.1 Species

    1.3.2 Genus

    1.3.3 Family

    1.3.4 Order

    1.3.5 Class

    1.3.6 Phylum

    1.3.7 Kingdom

1.4 Taxonomical Aids

    1.4.1 Herbarium

    1.4.2 Botanical Gardens

    1.4.3 Museum

    1.4.4 Zoological Parks

    1.4.5 Key

In this chapter, you will study taxonomy which is the branch of knowledge dealing with various species of plants and animals that are useful in agriculture, forestry, industry and in general for knowing our bio-resources and their diversity. This taxonomic studies related questions are mentioned at the end of this chapter and to get their solutions check NCERT solutions for class 11 biology chapter 1 the living world.

Try to attempt all the question given in the class 11 biology chapter 1 the living world. Because from this you will make your base stronger, as CBSE NCERT solutions for class 11 biology chapter 1 the living world will not only help you in the preparations of the 12th board exam as well as also for other entrance exams like NEET.

After going through CBSE NCERT solutions for class 11 biology chapter 1 the living world thoroughly, you must be able to answer these questions which are given below:

NCERT solutions for class 11 biology chapter 1 the living world - Solved Exercise Questions:

Q1. Why are living organisms classified?

Answer:

Living organisms are classified because of the following reasons 

1. Due to a large variety of life forms on earth, it becomes difficult to study each of the species, thus scientists classify these species into larger groups, wherein by studying a group, we can deduce the characteristics of all the species. Hence living organisms are classified for the ease of studying them. 

2. Classifying organisms into groups and sub-groups may also aid in establishing evolutionary relationships between them.

Q2. Why are the classification systems changing every now and then?

Answer:

Earth is a home for numerous species of plants, animals and microbes. The exact count of these life forms is still unknown. Scientists have discovered many species present on Earth. These have been properly named and classified as per the existing classification systems. However, there are still so many species to be discovered. Whenever new species are discovered the classification systems are modified according to the requirements.  Therefore, the classification systems are always dynamic and they keep on changing as per the needs.

Q3. What different criteria would you choose to classify people that you meet often?

Answer:

The people that we often meet can be classified on the basis of their sex or gender, the age group in which they fall, profession, education, hobbies etc.

CBSE NCERT solutions for class 11 biology chapter 1 the living world

Q4. What do we learn from identification of individuals and populations?

Answer:

The identification of individuals based on their characteristics helps us to know how an individual differs from the other members of the population and in what points it is similar to the population. It also helps us in deriving relationships between individuals of different population. Such relationships help in classifying organisms in their right groups. Learning the characteristics of populations aid in the study of that population as well as how it can be related to the other populations. Through this practice, e can establish evolutionary relationships between different populations.

Q5. Given below is the scientific name of Mango. Identify the correctly written name.

Answer:

The correct scientific name of mango is Mangifera indica. As per the binomial system of nomenclature, the first name in a scientific name is the genus name while the second name is specific. The scientific name is always written in italics. The first letter of the genus name is written in capitals while that of the specific name is written in small letters. 

Q6. Define a taxon. Give some examples of taxa at different hierarchical levels.

Answer:

Taxon refers to a particular level of hierarchy in the classification of living beings. The examples of taxa at different hierarchical levels are species, genus, order, family, phylum and kingdom.

Q7. Can you identify the correct sequence of taxonomical categories:

(A)   Species \rightarrow Order \rightarrow  Phylum \rightarrow Kingdom

(B)  Genus \rightarrow Species \rightarrow Order \rightarrow Kingdom

(C)  Species \rightarrow Genus \rightarrow  Order \rightarrow Phylum

Answer:

The correct sequence of taxonomic categories from lowest to highest is species, genus, family, order, class, phylum, kingdom. Thus, A and C represents the correct sequence of taxonomic categories with some categories missing in between while B is incorrect as the genus is given before species.

Q8. Try to collect all the currently accepted meanings for the word ‘species’. Discuss with your teacher the meaning of species in case of higher plants and animals on one hand, and bacteria on the other hand.

Answer:

Species can be defined in various ways such as

1. Species refers to a group of individuals similar in their fundamental characteristics and can interbreed among themselves. 

2. Species is the basic unit of classification which assembles individuals which share common genetic set-up.

3. Species refers to a natural group of individuals similar in morphology, physiology, anatomy, cytology etc.

Since, higher plants and animals show sexual reproduction extensively, in their case first definition of species is applicable i.e. species refers to a group of individuals similar in their fundamental characteristics and can interbreed among themselves. On the other hand, in case of bacteria, the second and third definitions are applicable.

NCERT solutions for class 11 biology chapter 1 the living world

Q9. Define and understand the following terms:

(i) Phylum

Answer:

Phylum-  A phylum is a large group of animals. which is formed of one or more classes. The term phylum is replaced by division in case of plants. For example, the phylum chordate of animals contains mammals, aves, reptiles, amphibians, etc.

Q9. Define and understand the following terms:

(ii) Class

Answer:

Class- It is a taxonomic group higher than order and lower to phylum. A class is made of one or more related orders. For example, the class dicotyledoneae of flowering plants contain all dicots which are grouped into several orders like Rosales, Polemoniales etc.

Q9. Define and understand the following terms:

(iii) Family

Answer:

Family refers to that taxonomic category which contains one or more related genera. For example, family Solanaceae contains a number of genera like Solanum, Withania, Datura etc. All genera of a family related through some common features or correlated characters.

Q9. Define and understand the following terms:

(iv) Order

Answer:

Order is the taxonomic category higher to family and lower to class. An order consists of one or more groups of families which share certain common characteristics. For example, families felidae and canidae are included in same order carnivore.

Q9. Define and understand the following terms:

(v) Genus

Answer:

Genus-  A genus is a group of related species which resemble one another in certain correlated characters. All species of genus presumed to have evolved from a common ancestor. Lion, Tiger, Leopard are closely related species and placed in same genus Panther.

Q10. How is a key helpful in the identification and classification of an organism?

Answer:

A taxonomic key refers to an artificial analytical device used for identifying organisms. Usually, in a key, two contrasting characters are used. The one present in the organism is chosen while other is rejected. Each statement of a key is called a lead. Separate taxonomic keys are used for each taxonomic category like species, genus, family, etc. Keys are generally analytical in nature.

Q11. Illustrate the taxonomical hierarchy with suitable examples of a plant and an animal.

Answer:

Taxonomical hierarchy refers to the classification of organisms into a definite sequence of taxonomic categories starting from the kingdom and going up to species. The illustration of the taxonomic hierarchy is given below. 

Taxonomic categories

Animals- human      

Plant- rose                 

Kingdom

Animalia

Plantae

Phylum/Division

Chordata

Angiospermae

Class

Mammalia

Dicotyledonae

Order

Primata

Rosales

Family

Hominidae

Rosaceae

Genus 

Homo

Rosa

Species

sapiens

indica

NCERT Solutions for class 11 Biology

Chapter 1

NCERT solutions for class 11 biology chapter 1 the living world

Chapter 2

Solutions of NCERT for class 11 biology chapter 2 biological classification

Chapter 3

CBSE NCERT solutions for class 11 biology chapter 3 plant kingdom

Chapter 4

NCERT solutions for class 11 biology chapter 4 animal kingdom

Chapter 5

Solutions for NCERT class 11 biology chapter 5 morphology of flowering plants

Chapter 6

CBSE NCERT solutions for class 11 biology chapter 6 anatomy of flowering plants

Chapter 7

NCERT solutions for class 11 biology chapter 7 structural organisation in animals

Chapter 8

Solutions for NCERT Class 11 Biology Chapter 8 Cell: The Unit of Life

Chapter 9

CBSE NCERT Solutions for Class 11 Biology Chapter 9 Biomolecules

Chapter 10

NCERT Solutions for Class 11 Biology Chapter 10 Cell Cycle and Cell Division

Chapter 11

Solutions for NCERT Class 11 Biology Chapter 11 Transport in Plants

Chapter 12

CBSE NCERT Solutions for Class 11 Biology Chapter 12 Mineral Nutrition

Chapter 13

NCERT Solutions for Class 11 Biology Chapter 13 Photosynthesis in Higher Plants

Chapter 14

Solutions for NCERT Class 11 Biology Chapter 14 Respiration in Plants

Chapter 15

CBSE NCERT Solutions for Class 11 Biology Chapter 15 Plant Growth and Development

Chapter 16

NCERT Solutions for Class 11 Biology Chapter 16 Digestion and Absorption

Chapter 17

Solutions for NCERT Class 11 Biology Chapter 17 Breathing and Exchange of Gases

Chapter 18

CBSE NCERT Solutions for Class 11 Biology Chapter 18 Body Fluids and Circulation

Chapter 19

NCERT solutions for class 11 biology chapter 19 excretory products and their elimination

Chapter 20

Solutions for NCERT class 11 biology chapter 20 locomotion and movement

Chapter 21

CBSE NCERT solutions for class 11 biology chapter 21 neural control and coordination

Chapter 22

NCERT solutions for class 11 biology chapter 22 chemical coordination and integration

What are the benefits of NCERT solutions for class 11 biology chapter 1 the living world:

  • NCERT is the base of your learning.
  • You will get all the answers to this chapter and it will help you to score good marks in the exam.
  • CBSE NCERT solutions for class 11 biology chapter 1 the living world will also help you with competitive exams like NEET.
  • NCERT solutions for class 11 biology chapter 1 the living world will also help you to boost your marks in 12th board exam.
  • It will also boost your knowledge.

NCERT Solutions for Class 11- Subject wise

NCERT solutions for Class 11 Maths

Solutions for NCERT Class 11 Chemistry

CBSE NCERT solutions for Class 11 Physics

 

Recently Asked Questions

 

Related Articles

Exams
Articles
Questions