NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 7 Getting to Know Plants

 

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 7 Getting to Know Plants: You must have observed that some plants are small, some are  very big, some have green leaves, some have reddish leaves, some have huge red flowers, some have tiny blue flowers, while some have none. You can see a variety of plants existing all around us. In this article, you will get CBSE NCERT solutions for class 6 science chapter 7 getting to know plants. In this chapter, you will know that plants can be grouped into three categories.

  • Herbs
  • Shrubs
  • Trees

This classification is done on the basis of their height, nature of stem and branches, where the stem bears leaves, flowers, and fruits, etc. There are many questions in solutions of NCERT for class 7 maths chapter 7 getting to know plants which are related to the classification of plants where you will get more clarity. In this chapter, you will learn the functions of different parts of the plants like leaves, roots, stem, flowers, etc.

Leaf:- It has a petiole and lamina. The pattern of veins on the leaf is called venation. It can be reticulate or parallel. It gives out water vapor through the process of transpiration. Green leaves make their food by the process of photosynthesis using carbon dioxide and water in the presence of sunlight.

Roots:- Roots are mainly of two types taproot and fibrous root. It absorbs water and minerals from the soil. 

Stem:- The stem conducts water from roots to the leaves (and other parts) and food from leaves to other parts of the plant.

You will also get to know that plants having leaves with reticulate venation have tap roots while plants having leaves with parallel venation have fibrous roots. First, read the chapter carefully then try to solve every problem by yourself. If you are finding any problem in answering these questions, you can take help from CBSE NCERT solutions for class 6 science chapter 7 getting to know plants. You can get NCERT solutions from class 6 to 12 for science and maths by clicking on the above link.

Here are the important topics of NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 7 Getting to Know Plants mentioned below:

7.1 Herbs, Shrubs, and Trees

7.2 Stem

7.3 Leaf

7.4 Root

7.5 Flower

Solutions of NCERT for class 6 science chapter 7 getting to know plants-Exercises
Question:1(a) Correct the following statements and rewrite them in your notebook.

Stem absorbs water and minerals from the soil.

Answer:

(a) Roots absorb water and minerals from the soil.

Question:1(d) Correct the following statements and rewrite them in your notebook.

The number of petals and stamens in a flower is always equal.

Answer:

(d) The number of petals and stamens in a flower may be equal or unequal depending on the flower.

Question:1(e) Correct the following statements and rewrite them in your notebook.

If the sepals of a flower are joined together, its petals are also joined together.

Answer:

(e) If the sepals of a flower are joined together, its petals are separated and not joined together.

Question:1(f) Correct the following statements and rewrite them in your notebook.

If the petals of a flower are joined together, then the pistil is joined to the petal.

Answer:

If the petals of a flower are joined together, then the pistil may or may not joined to the petal.

Question:2 Draw (a) a leaf, (b) a taproot and (c) a flower, you have studied for Table 7.3.

Answer:

(a) a leaf

(b) a taproot

(c) a flower

 

Question:3 Can you find a plant in your house or in your neighborhood, which has a long but weak stem? Write its name. In which category will you place it?

Answer:

Yes, there is a plant known as Lauki or Gaurd which has long but weak stem and takes support to grow. It is in creepers category.

Question:4 What is the function of a stem?

Answer:

The function of stem is:

To help in upward movement (conduction) of water.

The water and minerals go to leaves and other plant parts attached to the stem.

Question:5 Which of the following leaves have reticulate venation?

Wheat, tulsi, maize, grass, coriander (dhania), China rose

Answer:

Leaves which have reticulate venation are:

Tulsi, coriander (dhania) and China rose.

Question:6 If a plant has fibrous root, what type of venation do its leaves have?

Answer:

If a plant has fibrous root, then its leaves must have parallel venation.

Question:7 If a plant has leaves with reticulate venation, what kind of roots will it have?

Answer:

If a plant has leaves with reticulate venation, then its roots must look like taproot.

Question:8 Is it possible for you to find out whether a plant has taproot or fibrous roots by looking at the impression of its leaf on a sheet of paper?

Answer:

Yes, it is possible to find whether a plant has taproot or fibrous roots by looking at the impression of its leaf on a sheet of paper:

Put a leaf under a white sheet of paper or a sheet in your notebook.

Hold your pencil tip sideways and rub it on the portion of the paper having the leaf below it.

You will get an impression with some lines in it.

Question:9 What are the parts of a flower.

Answer:

The parts of a flower are:

Petals and Sepals.                                                        

Stamens, pistils, anthers.

 

Question:10 From the following plants, which of them have flowers?

Grass, maize, wheat, chilli, tomato, tulsi, peepal, shisham, banyan, mango, jamun, guava, pomegranate, papaya, banana, lemon, sugarcane, potato, groundnut

Answer:

These are the following plants which have flowers are:

Chilli, tomato, tulsi, mango, jamun, guava, pomegranate, papaya, banana, lemon.

Question:11 Name the part of plant which produces food. Name the process.

Answer:

Leave is the part of plant which produces the food for plant, by the process called photosynthesis.

Question:12 In which part of a flower, you will find the ovary?

Answer:

Ovary is found in the innermost part of flower called pistil.

Question:13 Name two plants in which one has joined sepals and the other has separate sepals.

Answer:

These two plants are given below, in which one has:

Jointed sepals - cotton and tomato.

Separate sepals - mustard and lotus.

NCERT Solutions for Class 6 Science- Chapter Wise

Chapter No.

Chapter Name

Chapter 1

Solutions of NCERT for Class 6 Science Chapter 1 Food: Where Does It Come From?

Chapter 2

CBSE NCERT solutions for Class 6 Science Chapter 2 Components of Food

Chapter 3

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Fibre to Fabric 

Chapter 4

Solutions of NCERT for Class 6 Science Chapter 4 Sorting Materials into Groups

Chapter 5

CBSE NCERT solutions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances

Chapter 6

NCERT solutions for Class 6 Science Chapter 6 Changes around Us

Chapter 7

NCERT solutions for Class 6 Science Chapter 7 Getting to Know Plants

Chapter 8

CBSE NCERT solutions for Class 6 Science Chapter 8 Body Movements

Chapter 9

NCERT solutions for Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms Characteristics and Habitats

Chapter 10

Solutions of NCERT for Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances

Chapter 11

CBSE NCERT solutions for Class 6 Science Chapter 11 Light, Shadows, and Reflections

Chapter 12

NCERT solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits

Chapter 13

Solutions of NCERT for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

Chapter 14

CBSE NCERT solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water

Chapter 15

NCERT solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

Chapter 16

Solutions of NCERT for Class 6 Science Chapter 16 Garbage In, Garbage Out

NCERT Solutions for Class 6 - Subject- Wise

CBSE NCERT Solutions for Class 6 Maths
Solutions of NCERT for Class 6 Science

Benefits of NCERT solutions for class 6 science chapter 7 getting to know plants

  • These solutions are available in a very simple language which can be understood very easily by the average student.
  • It will strengthen the fundamental concepts of science which are very important to study science in higher classes. 
  • You will get in-depth knowledge of the concepts in this solution article.
  • It will develop your logical thinking which is a must when you are approaching any science problems or even in other subjects also.
  • You can score well in the exam with the help of these NCERT solutions.
  • Your homework will be easier with NCERT solutions for class 6 science chapter 7 getting to know plants.

Happy learning !!!

 

Recently Asked Questions

 

Related Articles

Exams
Articles
Questions