NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms Characteristics and Habitats

 

NCERT solutions for class 6 science chapter 9 the living organisms characteristics and habitats: In this chapter, Paheli and Boojho will tell you about their vacations and trips where they also visited to the river Ganga in Rishikesh. In the solutions for NCERT class 6 science chapter 9 the living organisms characteristics and habitats, you will get all the questions that are based on the characteristics and habitats of living organisms. Paheli and Bhoojo will also tell you that they have climbed the mountains of the Himalayas, where it was very cold. They also saw many kinds of trees on these mountains - oaks, pines, and deodars, as they are very different from the ones near their home on the plains! So, basically in this chapter, you will study the characteristics and habitat of living organisms. If you will be asked how are these trees adapted to the conditions prevailing in their habitat? and you don't know the answer then, go through NCERT solutions for class 6 science chapter 9 the living organisms characteristics and habitats. If you need help in finding solutions of NCERT book to any other class, then don't worry NCERT solutions will help you out.

Here are the important topics of CBSE NCERT solutions for class 6 science chapter 9 the living organisms characteristics and habitats mentioned below:

9.1 Organisms and the Surroundings Where They Live

9.2 Habitat and Adaptation

9.3 A Journey Through Different Habitats

  •  Some Terrestrial Habitats
  •  Some Aquatic Habitats

9.4 Characteristics of Organisms

  •     Do All Organisms Need Food?
  •     Do All Organisms Show Growth?
  •     Do All Organisms Respire?
  •     Do All Organisms Respond to Stimuli?
  •     Living Organisms and Excretion
  •     Do All Organisms Reproduce Their Own Kind?
  •     Do All Organisms Move?
  •     “What Then Is Life?”

You will also study the specific features and habits of living organisms, which enable a plant or an animal to live in a particular habitat, which is called adaptation. After going through the solutions for NCERT class 6 science chapter 9 the living organisms characteristics and habitats, you must be able to understand all the answers the following questions:

CBSE NCERT solutions for class 6 science chapter 9 the living organisms characteristics and habitats: Solved Exercise Questions:

Q1. What is a habitat?

Answer:

The place where organisms live is called habitat. Habitat means a dwelling place (a home). The habitat provides food, water, air, shelter and other needs to organisms/living being. Several kinds of plants and animals live in the same habitat.

Q2. How are cactus adapted to survive in a desert?

Answer:

The leaf-like structure you see in cactus is, in fact, its stem. Photosynthesis in these plants is usually carried out by the stems. The stem is also covered with a thick waxy layer, which helps to retain water in the tissues of cacti. Most desert plants have roots that go very deep into the soil for absorbing water.

Q3. Fill up the blanks

(a) The presence of specific features, which enable a plant or an animal to live in a particular habitat, is called ___________.

Answer:

(a) The presence of specific features, which enable a plant or an animal to live in a particular habitat, is called adaptation.

Q3. Fill up the blanks

(b) The habitats of the plants and animals that live on land are called ___________ habitat.

Answer:

(b) The habitats of the plants and animals that live on land are called terrestrial habitat.

Q3. Fill up the blanks

(c) The habitats of plants and animals that live in water are called _________ habitat.

Answer:

(c) The habitats of plants and animals that live in water are called aquatic habitat.

NCERT solutions for class 6 science chapter 9 the living organisms characteristics and habitats:

Q3. Fill up the blanks

(d) Soil, water and air are the ___________ factors of a habitat.

Answer:

(d) Soil, water and air are the abiotic factors of a habitat.

Q3. Fill up the blanks

(e) Changes in our surroundings that make us respond to them are called _________.

Answer:

(e) Changes in our surroundings that make us respond to them, are called stimuli.

Q4. Which of the things in the following list are nonliving?

Plough, Mushroom, Sewing machine, Radio, Boat, Water hyacinth, Earthworm

Answer:

The following things are nonliving:

Plough, Sewing machine, Radio, Boat.

Q5. Give an example of a non-living thing, which shows any two characteristics of living things.

Answer:

A Bus is an example of a non-living thing, which shows the following two characteristics of living things:

(i) it can move like us.

(ii) it needs energy hence the combustion process where oxygen is required to burn the fuel.

CBSE NCERT solutions for class 6 science chapter 9 the living organisms characteristics and habitats:

Q6. Which of the non-living things listed below, were once part of a living thing?

Butter, Leather, Soil, Wool, Electric bulb, Cooking oil, Salt, Apple, Rubber

Answer:

These are the things which were once part of a living thing:

Butter, Leather, Wool, Cooking oil, Apple, Rubber

Q7. List the common characteristics of the living things.

Answer:

The common characteristics of living things are:

(i) They need food.

(ii) They show growth.

(iii) They respire.

(iv) They also respond to stimuli.

(v) They reproduce their own kind.

(vi) They can move.

Q8. Explain, why speed is important for survival in the grasslands for animals that live there.

(Hint: There are few trees or places for animals to hide in grasslands habitats.)

Answer:

Speed is very important for survival in the grasslands for animals that live there because there are few trees or places for animals to hide in grassland habitats. So if an animal is faster than other animals, then the chances of survival are more for a faster animal.

If you are facing any issue in understanding the answers of the above questions, then don't worry and again go through that NCERT Book and try to understand all the concepts of every topic and then write the answers of all these questions by your own and then compare them with NCERT solutions for class 6 science chapter 9 the living organisms characteristics and habitats. You will see that your knowledge, as well as the understanding of these concepts, will increase and you will be able to explain the answers in a better way.

NCERT Solutions for Class 6 Science- Chapter Wise Science

Chapter 1

CBSE NCERT solutions for class 6 Science Chapter 1 Food: Where Does It Come From?

Chapter 2

NCERT solutions for class 6 Science Chapter 2 Components of Food

Chapter 3

Solutions for NCERT class 6 science chapter 3 Fibre to Fabric

Chapter 4

NCERT Solutions for class 6 science chapter 4 Sorting Materials into Groups

Chapter 5

Solution for NCERT for class 6 science chapter 5 Separation of Substances

Chapter 6

CBSE NCERT solutions for class 6 science chapter 6 Changes around Us

Chapter 7

NCERT solutions for class 6 science chapter 7 Getting to Know Plants

Chapter 8

Solutions for NCERT class 6 science chapter 8 Body Movements

Chapter 9

NCERT solutions for class 6 science chapter 9 The Living Organisms Characteristics and Habitats

Chapter 10

Solution for NCERT class 6 science chapter 10 Motion and Measurement of Distances

Chapter 11

CBSE NCERT solution for class 6 science chapter 11 Light, Shadows, and Reflections

Chapter 12

NCERT solutions for class 6 science chapter 12 Electricity and Circuits

Chapter 13

CCSE NCERT solutions for class 6 science chapter 13 Fun with Magnets

Chapter 14

Solution for NCERT for class 6 science chapter 14 Water

Chapter 15

CBSE NCERT solutions for class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

Chapter 16

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Garbage In, Garbage Out

NCERT Solutions for Class 6 - Subject- Wise

NCERT Solutions for Class 6 Maths

NCERT Solutions for Class 6 Science

What are the benefits of NCERT solutions for class 6 science chapter 9 the living organisms characteristics and habitats:

  • NCERT is the base of your learning.
  • CBSE NCERT solutions for class 6 science chapter 9 the living organisms characteristics and habitats will also boost your knowledge.
  • You will get all the answers to this chapter and it will help you to score good marks in your school exam.
  • Solutions for NCERT class 6 science chapter 9 the living organisms characteristics and habitats will also help you to understand all the concepts easily.
 

Recently Asked Questions

 

Related Articles

Exams
Articles
Questions