NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 12 Friction

 

NCERT solutions for class 8 science chapter 12 Friction: If you are a CBSE student in class 8, you may be one of those looking for solutions of NCERT class 8 chapter 12 friction. This is an important chapter for class 8 students. To score good marks, knowing the CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 12 friction would be an advantage. In this chapter, you will get to know the topics like forces of friction, factors affecting friction, why friction is necessary, what is increasing and decreasing friction, how wheels reduce friction, static friction, ball bearings, fluid friction, use of lubricants and more. You can also check the detailed NCERT solutions for class 8 science chapter 12 friction on this page. Other NCERT solutions for class 8 are also available to understand how to derive the answers to the various questions asked in each chapter and each exercise. This, in turn, will help in performing better in the exams and scoring very good marks. Now just that, a good understanding of the NCERT solutions for subjects science or maths will further aid in higher classes and entrance exams like JEE Main and NEET which are for engineering and medical courses respectively.

Topics dealt in NCERT class 8 science chapter 12 friction:

  1. Force of friction

  2. Factors affecting friction

  3. Friction - a necessary evil

  4. Increasing and reducing friction

  5. Wheels reduce friction

  6. Fluid friction

  7. Ball Bearing

  8. Drag

  9. Fluid Friction

  10. Friction

  11. Interlocking

  12. Lubricants

  13. Rolling Friction

  14. Sliding Friction

  15. Static Friction

 

NCERT solutions for class 8 science chapter 12 friction exercise:

Q1. Fill in the blanks.

(a) Friction opposes the _____________ between the surfaces in contact with each other.
(b) Friction depends on the _____________ of surfaces.
(c) Friction produces __________.
(d) Sprinkling of powder on the carrom board ________ friction.
(e) Sliding friction is ___________ than the static friction.

Answer:

(a) Friction opposes the motion between the surfaces in contact with each other.
(b) Friction depends on the nature of surfaces.
(c) Friction produces heat.
(d) Sprinkling of powder on the carrom board reduces friction.
(e) Sliding friction is less than the static friction.

Q2. Four children were asked to arrange forces due to rolling, static and sliding frictions in a decreasing order. Their arrangements are given below. Choose the correct arrangement.

(a) rolling, static, sliding
(b) rolling, sliding, static
(c) static, sliding, rolling
(d) sliding, static, rolling

Answer:

(c) is the correct arrangement.

Static friction > sliding friction > rolling friction.

Q3. Alida runs her toy car on dry marble floor, wet marble floor, newspaper and towel spread on the floor. The force of friction acting on the car on different surfaces in increasing order will be

(a) wet marble floor, dry marble floor, newspaper and towel.
(b) newspaper, towel, dry marble floor, wet marble floor.
(c) towel, newspaper, dry marble floor, wet marble floor.
(d) wet marble floor, dry marble floor, towel, newspaper

Answer:

The force of friction acting on the car on different surfaces in increasing order will be wet marble floor, dry marble floor, newspaper and towel. Therefore (a) is the correct answer.

Q5. You spill a bucket of soapy water on a marble floor accidentally. Would it make it easier or more difficult for you to walk on the floor? Why?

Answer:

It would make it more difficult for us to walk on the marble floor since the frictional force would further decrease and thus our grip on the floor while walking would become even lesser.

Q6. Explain why sportsmen use shoes with spikes.

Answer:

Sportsmen use shoes with spikes to increase the grip between their feet and the ground by increasing the friction with the help of spikes. This aids them while running on the ground.

Q7. Iqbal has to push a lighter box and Seema has to push a similar heavier box on the same floor. Who will have to apply a larger force and why?

Answer:

 Seema would have to apply a larger force as she would have to overcome a greater frictional force. The frictional force between two surfaces exists due to the interlocking of the irregularities on the surface. The magnitude of this frictional force depends on how tight this interlocking is which in this case depends on the weight of the boxes which is more in case of Seema.

Q8. Explain why sliding friction is less than static friction.

Answer:

Sliding friction is less than static friction as the frictional force between two surfaces depends on the interlocking between the irregularities on the surfaces. This interlocking in case of sliding decreases as the contact points does not get enough time to interlock properly thus reducing the frictional force.

Q9. Give examples to show that friction is both a friend and a foe.

Answer:

Friction acting as a friend:

(a) It aids us to walk and cars to move on the roads.

(b)Fire can be ignited using friction.

Friction acting as a foe:

(a) It causes the efficiency of engines to decrease and also damages machinery.

(b) Friction causes soles of shoes and tires to wear off.

Q10. Explain why objects moving in fluids must have special shapes.

Answer:

When an object is moving through a liquid there is an opposing force offered by the liquid against the motion of the object. To reduce this opposing force object must have special shapes. 

NCERT Solutions For Class 8 Science Chapter wise

NCERT solutions for class 8 science chapter 1 Crop Production And Management

Solutions of NCERT class 8 science chapter 2 Microorganisms: Friend And Foe

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 3 Synthetic Fibres And Plastics

NCERT solutions for class 8 science chapter 4 Materials: Metals And Non-Metals

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 5 Coal and Petroleum

NCERT solutions for class 8 chapter 6 Combustion and Flame

Solutions of NCERT class 8 science chapter 7 Conservation of Plants and Animals

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 8 Cell Structure and Functions

NCERT solutions for class 8 science chapter 9 Reproduction in Animals

Solutions of NCERT class 8 science chapter 10 Reaching the Age of Adolescence

NCERT solutions for class 8 science chapter 11 Force and Pressure

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 12 Friction

Solutions of NCERT class 8 science chapter 13 Sound

NCERT solutions for class 8 chapter 14 science Chemical Effects of Electric Current

Solutions of NCERT class 8 science chapter 15 Some Natural Phenomena

CBSE NCERT solutions for class 8 science chapter 16 Light

Solutions of NCERT class 8 science chapter 17 Stars and The Solar System

NCERT solutions for class 8 science chapter 18 Pollution of Air and Water

NCERT Solutions For Class 8: Subject Wise

How to use chapter wise NCERT solutions:

Now that the NCERT solutions for class 8 science chapter 12 friction are done on this page, it's time to move to other chapters and topics as well. The list is given above. All you need to do is click on the given link and the NCERT chapter with solutions to all exercises will be displayed. Use them to understand and solve to score more marks in your exam.

 

Recently Asked Questions

 

Related Articles

Exams
Articles
Questions