NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 6 Tissues

 

NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 6 Tissues: If you want to score full marks in this chapter, then you should know how to answer the questions asked in the exams. Through NCERT solutions for class 9 science chapter 6 tissues, you will get to know the approach of solving a question. Also,while going through this chapter, you are going to learn about tissues, their shapes and functions, types of tissues and many more things. CBSE NCERT solutions for class 9 science chapter 6 tissues cover all the topic wise questions and exercise questions as well. It will help you to understand some important topics of the chapter such as plant tissues, animal tissues, etc. Chapter 6 tissues is one of the most important chapters with high weightage marks. The NCERT solutions explained in this article are arranged in a systematic manner to give you an experience with good learning with a better understanding. NCERT Solutions are also available class wise and subject wise.

Here are the important Topics of NCERT Class 9 Science Chapter 6 - Tissues mentioned below:

6.1 Are Plants and Animals Made of Same Types of Tissues?

6.2 Plant Tissues

6.2.1 Meristematic Tissue

6.2.2 Permanent Tissue

6.2.2 (i) Simple Permanent Tissue

6.2.2 (ii) Complex Permanent Tissue

6.3 Animal Tissues

6.3.1 Epithelial Tissue

6.3.2 Connective Tissue

6.3.3 Muscular Tissue

6.3.4 Nervous Tissue

NCERT solutions for class 9 science chapter 6 Tissues

Topic 6.2 Plant Tissues

Q 1.    Name types of simple tissues.

Answer:

Simple permanent tissues are of three types:

(i) Parenchyma  (ii) Collenchyma and (iii) Sclerenchyma.

Parenchyma tissue can be further divided into two types: 

(a) aerenchyma and (b) chlorenchyma.

Q 2.   Where is the apical meristem found?

Answer:

The apical meristem is found at the growing tips of roots and shoots of plants. Its main function is to increase the length of the stem and root by initiating the growth of new cells.

Q 3.   Which tissue makes up the husk of coconut?

Answer:

The husk of a coconut is made up of sclerenchyma tissue. It is a permanent tissue whose cells are dead.

They are long and narrow as the walls are thickened due to lignin. This tissue makes the husk hard and thick.

Q 4.    What are the constituents of the phloem?

Answer:

Phloem is a conducting or vascular tissue of the plants which transports food from leaves to other parts of the plant. Phloem is made up of four types of elements:

(i) sieve tubes (ii) companion cells (iii) phloem fibers and (iv) phloem parenchyma.

Out of these four, only phloem fibers are dead cells. 

CBSE NCERT solutions for class 9 science chapter 6 Tissues

Topic 6.3 Animal Tissues

Q 1.   Name the tissue responsible for movement in our body.

Answer:

The muscular tissue is responsible for movement in our body. 

Muscular tissue consists of muscle fibres which are elongated cells. The movement is caused when these muscles contract and relax.

Q 2.    What does a neuron look like?

Answer:

Neurons or nerve cells are the structural and functional unit of the nervous tissue. The brain, spinal cord, and nerves are all composed of the nervous tissue.

A neuron consists of a cell body with a nucleus and cytoplasm, from which long thin hair-like parts arise. Each neuron consists of axons, a single long part (process), and dendrites, which are the short, branched parts (processes).

The axon transmits impulses away from the cell body, whereas the dendrite receives nerve impulses from other nerve cells or external stimuli.

Q 3.   Give three features of cardiac muscles.

Answer:

Heart, which pumps blood throughout the body, is made up of cardiac muscles. Three features of cardiac muscle are:

(i) Cardiac muscles are involuntary. They cannot be controlled by a will.

(ii) Cardiac muscle cells are cylindrical, branched and uninucleate.

(iii) Cardiac muscles show rhythmic contraction and relaxation throughout life.

Q 4.  What are the functions of areolar tissue?

Answer:

Areolar tissue is a connective tissue that fills the space inside the organs, supports internal organs and helps in the repair of tissues. It is found between the skin and muscles, around blood vessels and nerves and in the bone marrow. 

NCERT solutions for class 9 science chapter 6 Tissues - Excercise solutions 

Q 1.   Define the term “tissue”.

Answer:

Tissue is a group of cells that are similar in structure and perform that same function. 

For example Blood, phloem, muscles.

Q 2.   How many types of elements together make up the xylem tissue? Name them.

Answer:

Xylem transports water and minerals vertically from the roots to various parts of the plants. Xylem tissue consists of four different types of cells:

(i) Tracheids (ii) Vessels (iii) Xylem Parenchyma (iv) Xylem fibres

Out of these four, only Xylem Parenchyma is a living cell.

Q 3.   How are simple tissues different from complex tissues in plants?

Answer:

Simple tissues are different from complex tissues in plants in the following ways

Simple tissues Complex tissues

Simple tissues are composed of a single type of cells.

Complex tissues are composed of cells of more than one type. 

These tissues are protective and supportive in function.

The function is the conduction of water, minerals and food products to different parts of the body

Three types of simple tissues are:  parenchyma, collenchyma, and sclerenchyma

Two types of complex tissues are: Xylem and Phloem

 

Q 4.  Differentiate between parenchyma, collenchyma and sclerenchyma on the basis of their cell wall.

Answer:

Parenchyma

Collenchyma 

Sclerenchyma

The cell wall is thin and are very loosely packed.

The cell wall is thick at corners with very little space between cells.

The cell wall is thick uniformly with no intercellular spacings.

Cell Wall is Primary

Cell Wall is Primary

The cell wall is Secondary

Cell wall made up of cellulose

The cell wall is made up of pectin and hemicellulose

The cell wall has an additional layer of lignin.

 

Q 5.     What are the functions of the stomata?

Answer:

Stomata are the small pores on the surface of the leaf. Functions of the stomata are :

(i) They allow the exchange of gases (CO2 and O2) with the atmosphere.

(ii) Transpiration (loss of water in the form of water vapour) also takes place through stomata.

Q 6.   Diagrammatically show the difference between the three types of muscle fibres.

Answer:

The three types of muscle fibers are:

(i) Striated muscle

(b) Smooth muscle (Unstriated)

(c) Cardiac muscle

Q 7.   What is the specific function of the cardiac muscle?

Answer:

The cardiac muscles are present in the wall of the heart.

The specific function of the cardiac muscle is to control the continuous rhythmic contraction and relaxation of the heart.

Q 8.   Differentiate between striated, unstriated and cardiac muscles on the basis of their structure and site/location in the body.

Answer:

Striated Muscle Unstriated Muscle Cardiac Muscle

These are voluntary muscles.

These are involuntary muscles.

These are involuntary muscles.

The cells are long, cylindrical.

The cells are long with pointed ends.

The cells are cylindrical.

Cells are unbranched

Cells are unbranched

Cells are branched

Cells are multinucleate.

Cells are uninucleate.

Cells are uninucleate

These muscles are present in limbs and join the bones.

These muscles are found in the alimentary canal, bronchi of the lungs, etc.

These muscles are only found in the wall of the heart.

 

Q 9.   Draw a labelled diagram of a neuron.

Answer:

A neuron consists of a cell body with a nucleus and cytoplasm, from which long thin hair-like parts arise. Each neuron consists of axons, a single long part (process), and dendrites, which are the short, branched parts (processes).

The axon transmits impulses away from the cell body, whereas the dendrite receives nerve impulses from other nerve cells or external stimuli.

Q 10. (a)  Name the following.

Answer:

Tissue that forms the inner lining of our mouth is epithelial tissue.

(Epithelial tissue cells are tightly packed and form a continuous sheet with almost no intercellular spaces)

Q 10.(b)   Name the following. 

Answer:

Tissue that connects muscle to bone in humans is a tendon.

(Tendons are connective tissue. They are fibrous tissue with great strength but limited flexibility)

Q 10. (c)   Name the following.

Answer:

Tissue that transports food in plants is phloem.

(Phloem transports food manufactured in the leaves to other parts of the plant.)

Q 10.(d)   Name the following.

Answer:

Tissue that stores fat in our body adipose tissue.

(Adipose tissue is found below the skin and between internal organs. The cells of this tissue are filled with fat globules which act as an insulator)

Q 10. (e)    Name the following.

Answer:

Connective tissue with a fluid matrix is Blood.

(Blood flows to transport oxygen, food, hormones and waste material)

Q 10.(f)   Name the following.

Answer:

Tissue present in the brain is nervous tissue.

(The brain, spinal cord and nerves are all composed of the nervous tissue. The cells of this tissue are called nerve cells or neurons.)

Q 11.  Identify the type of tissue in the following: skin, bark of tree, bone, lining of kidney tubule, vascular bundle.

Answer:

The type of tissue in the following are:

Skin - Stratified squamous epithelial tissue
The bark of a tree - Simple permanent tissue
Bone – Skeletal connective tissue
Lining of kidney tubules - Cuboidal epithelial tissue
Vascular bundle - Complex permanent tissue

Q 12.   Name the regions in which parenchyma tissue is present.

Answer:

The parenchyma tissue is present in leaves, fruits, and flowers. 

Parenchyma is the most common simple permanent tissue consisting of relatively unspecialized cells with thin cell walls (living cells). This tissue generally stores food and chlorophyll.

Q 13.   What is the role of the epidermis in plants?

Answer:

The epidermis is the outermost layer of cells of a plant body. The epidermis is usually made of a single layer of cells.

Following are the roles of the epidermis:

1. The entire surface of plants living in very dry habitats has an outer covering of epidermis to protect against water loss.

2. To protect against loss of water, mechanical injury and invasion by parasitic fungi, epidermal cells on the aerial parts of the plant often secrete a waxy, water-resistant layer on their outer surface.

3. Stomata present on epidermis help in gaseous exchange and transpiration.

Since it has a protective role to play, epidermal tissue cells form a continuous layer with no intercellular space.

Q 14.  How does the cork act as a protective tissue?

Answer:

Cork is the outer protective layer of the bark of a tree. The cork cells are dead and compactly packed with no intercellular space. Their cell walls are coated with a waxy substance, suberin, which does not allow water and gases to pass through. 

Therefore, it protects the plant against mechanical injury and also prevents the loss of water by evaporation.

Q 15.     Complete the following chart:

                NCERT free solutions for class 9 science chapter 6 Tissues

 

Answer:

Simple permanent tissue is of three types: Parenchyma, Collenchyma and Sclerenchyma

Complex permanent tissue is of two types: Xylem and Phloem

Thus, the completed chart is :

NCERT solutions for class 9 science

 

NCERT Solutions for Class 9 Science- Chapter Wise

Chapter No.

Chapter Name

Chapter 1

Free NCERT solutions for class 9 science chapter 1 Matter in Our Surroundings

Chapter 2

NCERT textbook solutions for class 9 science chapter 2 Is Matter Around Us Pure

Chapter 3

CBSE NCERT solutions for class 9 science chapter 3 Atoms and Molecules

Chapter 4

NCERT solutions for class 9 science chapter 4 Structure of The Atom

Chapter 5

Solutions for NCERT class 9 science chapter 5 The Fundamental Unit of Life

Chapter 6 

NCERT solutions for class 9 science chapter 6 Tissues

Chapter 7

Free NCERT solutions for class 9 science chapter 7 Diversity in Living Organisms

Chapter 8

CBSE NCERT solutions for class 9 science chapter 8 Motion

Chapter 9

Solutions for NCERT class 9 science chapter 9 Force and Laws of Motion

Chapter 10

NCERT solutions for class 9 science chapter 10 Gravitation

Chapter 11

NCERT textbook solutions for class 9 science chapter 11 Work and Energy

Chapter 12

CBSE NCERT solutions for class 9 science chapter 12 Sound

Chapter 13

Free NCERT solutions for class 9 science chapter 13 Why Do We Fall ill?

Chapter 14

Solutions for NCERT class 9 science chapter 14 Natural Resources

Chapter 15

NCERT solutions for class 9 science chapter 15 Improvement in Food Resources

 

NCERT Solutions for Class 9 - Subject Wise

NCERT Solutions for Class 9 Maths
NCERT Solutions for Class 9 Science

How CBSE NCERT solutions for class 9 science chapter 6 Tissues help you to score well?

  • To check your preparation level, you can check previous year question papers from the class 10 board exams and check if you are able to solve all the questions with the help of NCERT solutions for class 9.
  • These solutions for NCERT class 9 are explained by the experts.
  • If you have any questions you are not able to find in the NCERT solutions for class 9 science chapter 6 Tissues? Well, go ahead and ask your question in the discuss doubt section. The experts will explain to you the solutions.
 

Recently Asked Questions

 

Related Articles

Exams
Articles
Questions