Q
asdf

cvzxcv
What if I want take a ratio of velocity of one car with another?

Ratio of magnitude of vector can be taken into consideration only if they are in same direction. For example we can say car A is 5 times faster than car B if they are going in same direction, if not, then ratio can't be taken!

The average salary per month of 30 employees in a company is Rs. 4000. If the manager’s salary is added, the average salary increases to Rs. 4300, what is the salary of the manager?

• Option 1)

Rs. 10000

• Option 2)

Rs. 12500

• Option 3)

Rs. 12000

• Option 4)

Rs. 13300

• Option 5)

Rs. 13000

$Avg.\: Salary = 4000$
$sum = 30*4000= 120000$
$Manager \: added => sum=31*4300=133300$
$Salary \: o\! f \: manager = 133300-120000 = 13300$

The average age of 24 boys and the teacher is 15 years. When the teacher’s age is excluded, the average decreases by 1. What is the age of the teacher?

• Option 1)

• Option 2)

• Option 3)

• Option 4)

• Option 5)

Below you can find the age of the teacher:

$Avg. \: Of (24 boys\: & \: 1 teacher ) =>25\: observations = 15$
$sum\: of \: 25 = 25*15=375$
$without \: teacher\: sum = 24*14= 336$
$Age \: of\: teacher= 375-336=39 years$

Dell computers has two branches : One in ohio and second in texas : The total no. of employees on ohio office grew this year by 25% to 750 but the ratio of male to female employee is same as in the previous year. The no. of employees in the Texas office grew this year by 9.09% to 1200. The ratio of male to female employees last year in texas office was 5:6 and the number of male employees in the ohio office was 20% less than that of texas office. The total number of employees in both the offices last year was: Option 1) 1800 Option 2) 1700 Option 3) 1650 Option 4) can’t be determined Option 5) 1500

The price of a P&G product is collectively decided by five input factors viz. research, raw materials, labour, advertisements and transportation. The functional relationship of price with these factors is: Price = (k × Research costs × Raw material costs × Labour costs × Advertising cost × Transportation cost) if there are respective changes of 10%, 20%, -20%, 25% and 50% in the five factors, then find the change in the price of product.

• Option 1)

85%

• Option 2)

95%

• Option 3)

98%

• Option 4)

80%

• Option 5)

none of these

Let initial Price be = 100

Final = $\dpi{100} 100\times \left ( \frac{110}{100} \right )\times \left ( \frac{120}{100} \right )\times \left ( \frac{80}{100} \right )\times \left ( \frac{125}{100} \right )\times \left ( \frac{150}{100} \right )$

$\dpi{100} \Rightarrow 198$

$\dpi{100} \Rightarrow$  Change 198 - 100 = 98 %

Out of the 75 students enrolled in the Economics class, 12% did not qualify to take the final examination on account of lack of attendance. Of those who qualified to take the test, 9.09% absented themselves from the exam. Two-third of those who took the exam passed the examination. 75% of those who passed secured a first class in the paper. How many students who pass the exam scored less than first class?

• Option 1)

15

• Option 2)

10

• Option 3)

14

• Option 4)

None of these

• Option 5)

12

Number of students who passed the exam but scored less than 1st class =

$\dpi{100} 75\times \frac{88}{100}\times \frac{90.91}{100}\times \frac{2}{3}\times \frac{1}{4}=10$

Out of the 75 students enrolled in the Economics class, 12% did not qualify to take the final examination on account of lack of attendance. Of those who qualified to take the test, 9.09% absented themselves from the exam. Two-third of those who took the exam passed the examination. 75% of those who passed secured a first class in the paper. How many students who pass the exam scored less than first class? Option 1) 15 Option 2) 10 Option 3) 14 Option 4) None of these Option 5) 12

Two numbers are respectively 20% and 50% more than a third number. What percentage is the first of the second?

• Option 1)

60%

• Option 2)

55%

• Option 3)

80%

• Option 4)

40%

• Option 5)

70%

A man spent 12.50% of his money and after spending 75% of the remainder, he had Rs 175 left. How much had he at first?

• Option 1)

Rs. 800

• Option 2)

Rs. 1500

• Option 3)

Rs1600

• Option 4)

None of these

• Option 5)

Rs1200

If the income tax be reduced from  %  to    %  what difference does it make to a man whose annual income in Rs 8400?

• Option 1)

• Option 2)

Rs 28

• Option 3)

Rs 21

• Option 4)

Rs 14

• Option 5)

Rs 7

A student multiplied a number by instead of  , What is the percentage error in the calculation?

• Option 1)

54 %

• Option 2)

64%

• Option 3)

74%

• Option 4)

45%

• Option 5)

84%

Let original number be $x$

Correct number after multiplication = $\frac{5x}{3}$

Incorrect number after multiplication = $\frac{3x}{5}$

$Error=\left ( \frac{5}{3}-\frac{3}{5} \right )x=\frac{16x}{15}$

$Error\; ^{0}/_{0}=\left [ \left ( \frac{16x}{15} \right ) /\: \left ( \frac{5x}{3} \right )\right ]\times 100=64\: ^{0}/_{0}$

If A's height is 40% less than that of B, how much percent B's height is more than that of A?

• Option 1)

66.66%

• Option 2)

76.66%

• Option 3)

56.66%

• Option 4)

86.66%

• Option 5)

96.66%

Let the height of B=100, A=60

$\left ( \frac{40}{60} \right )\times 100=66.66\; ^{0}/_{0}$

The price of an item is increased by 20% and then decreased by 20%. The final price as compared to original price

• Option 1)

5 % more

• Option 2)

20% more

• Option 3)

20% less

• Option 4)

4% less

• Option 5)

4% more

Let the original price be $X$

$X\times \left ( \frac{120}{100} \right )\times \left ( \frac{80}{100} \right )$

$\Rightarrow \left ( \frac{96}{100} \right )X$

$\Rightarrow$ 4% less than original price

In a exam 52% of the candidates failed in science, 42% in maths and 17% in both. The number of those who passed in both the subjects is

• Option 1)

83%

• Option 2)

64%

• Option 3)

23%

• Option 4)

42%

• Option 5)

55.5%

Total Students = 100

Failed in Science n(s) = 52

Failed in Math n(m) = 42

Failed in Both n(s&m) = 17

Failed in either math or science n(m or s)

N(m or s) =  n(m) + n(s) - n(m & s)

N(m or s) = 52 + 42 - 17 = 77

Passed in both the subjects = 100 - 77 = 23

Exams
Articles
Questions