5  A VCR and TV were bought for Rs 8,000 each. The shopkeeper made a loss of 4% on the VCR and a profit of 8% on the TV. Find the gain or loss percent on the whole transaction.

Answers (1)

Given,

The cost price of the VCR = Rs. 8000

The cost price of TV = Rs. 8000

Now, He made a loss of 4% on VCR.

\therefore Selling price (SP) of the VCR = (100-4)% of CP = 96% x Rs. 8000 = Rs. 7680

Again, He made a profit of 8% on TV.

\therefore Selling price (SP) of the TV = (100+8)% of CP = 108% x Rs. 8000 = Rs. 8640

Net Selling price = Rs. (7680 + 8640) = Rs. 16320

Net Cost price = Rs. (2x8000) = Rs. 16000

Since, SP > CP, he made a net profit (gain)

Now, Net Gain = CP - SP = Rs. (16320-16000) = Rs. 320

\therefore Gain % = \frac{Profit}{CP}\times100\% = \frac{320}{16000}\times100\% = 2%

\therefore The shopkeeper made a gain of 2% on the whole transaction.

 

Preparation Products

JEE Main Rank Booster 2021

This course will help student to be better prepared and study in the right direction for JEE Main..

₹ 13999/- ₹ 9999/-
Buy Now
Rank Booster NEET 2021

This course will help student to be better prepared and study in the right direction for NEET..

₹ 13999/- ₹ 9999/-
Buy Now
Knockout JEE Main April 2021 (Easy Installments)

An exhaustive E-learning program for the complete preparation of JEE Main..

₹ 4999/-
Buy Now
Knockout NEET May 2021

An exhaustive E-learning program for the complete preparation of NEET..

₹ 22999/- ₹ 14999/-
Buy Now
Knockout NEET May 2022

An exhaustive E-learning program for the complete preparation of NEET..

₹ 34999/- ₹ 24999/-
Buy Now
Exams
Articles
Questions