## Filters

Sort by :
Clear All
Q

Three years ago, the average age of X, Y and Z was 27 years and that of Y and Z, 5 years ago was 20 years. X’s present age is:

• Option 1)

30 years

• Option 2)

25 years

• Option 3)

40 years

• Option 4)

48 years

• Option 5)

35 years

If three years ago, the average age of X, Y and Z was 27 years and that of Y and Z, 5 years ago was 20 years. so the X’s present age is:

3 person A, B and C covers a distance at 10 km/hr ,12 km/hr and 15 km/hr. the average speed is:

• Option 1)

11 km/hr

• Option 2)

12 km/hr

• Option 3)

9 km/hr

• Option 4)

14 km/hr

• Option 5)

7 km/hr

Average Speed = 3xyz)/(xy + yz + zx)                            = (3 x 10 x 12 x 15)/(120 + 150 + 180) => 12 K/hr

A person starting from his house covers a distance at 15 km/hr and returns to the starting place at 10 km/hr. His average speed during whole journey is

• Option 1)

11 km/hr

• Option 2)

12 km/hr

• Option 3) • Option 4)

10 km/hr

• Option 5)

13 km/hr

Average speed = (2xy)/(x+y)                              = (2 x 15 x 10)/ (15+10) => 12k/hr

The mean temperature of Monday to Wednesday was 37C and of Tuesday to Thursday was 34C. If the temperature on Thursday was 4/5 that of Monday, the temperature on Thursday

• Option 1)

36.5?C

• Option 2)

36?C

• Option 3)

35.5?C

• Option 4)

37?C

• Option 5)

34?C

A man takes 5 hours to walk to a certain place and returns by car. He would have, however, gained 3 hours if he had completed his entire journey by car. How long would he have taken to walk both ways?

• Option 1)

5 hours

• Option 2)

6.5 hours

• Option 3)

7 hours

• Option 4)

8 hour

• Option 5)

6 hours

Walk + Car = 5 hours Car + Car = 2 hours Car = 1 Walk = 5-1 => 4 hours Time taken to go and return by walking = 4 x 2 => 8 hours

The average weight of 8 men is increased by 1.5 kg when one of the men who weighs 65 kg is replaced by a new man. The weight of the new man is:

• Option 1)

76 kg

• Option 2)

76.5 kg

• Option 3)

77.8 kg

• Option 4)

77 kg

• Option 5)

76.7 kg

Avg. Weight increase = 1.5kg Total weight increase = 8*1.5 = 12kg As after replacement increase weight. So weight of num > weight of man replaced Weight of new man = 65+12=77kg

The average age of 40 students of a class is 15 years. When 10 new students are admitted, the average is increased by 0.2 years. The average age of new students is:

• Option 1)

15 years

• Option 2)

16 years

• Option 3)

16.2 years

• Option 4)

16.4 years

• Option 5)

15.2 years

Avg. Age = 15years Sum of ages= 40*15= 600 years when 10 students are added, new avg= 15.2 sum= 50*15.2=760 years Sum of ages of 10 students = 760-600=160 Avg. Of ages of 10 students = 160/10 = 16 years.

The average of six numbers is 30. If the average of first four is 25 and that of last three is 35, the fourth number is:

• Option 1) • Option 2)

50

• Option 3) • Option 4) • Option 5) The mean of 100 observations was calculated as 40. It was found later on that one of the observations was misread as 83 instead of 53. The correct mean is:

• Option 1)

39

• Option 2)

39.7

• Option 3)

40.3

• Option 4)

37

• Option 5)

42.7

The average of ten numbers is 7. If each number is multiplied by 12, then the average of new set of numbers is:

• Option 1)

50

• Option 2)

19

• Option 3)

82

• Option 4)

84

• Option 5)

7

Of three numbers, second is twice the first and is also thrice the third. If the average of the three numbers is 44, the largest number is:

• Option 1)

24

• Option 2)

56

• Option 3)

72

• Option 4)

108

• Option 5)

36

according to question

The average price of three items of furniture is Rs. 15000. If their prices are in the ratio 3:5:7, the price of the cheapest item is:

• Option 1)

R9000

• Option 2)

R15000

• Option 3)

R16000

• Option 4)

R21000

• Option 5)

R18000

Average price = Rs. 15000 Sum of prices Cheapest Item price

On Children Day, sweets were to be equally distributed among 175 children in a school. Actually on the Children’s Day, 35 children were absent and therefore each child got 4 sweets extra. Total how many sweets were available for distribution?

• Option 1) • Option 2)

2500

• Option 3) • Option 4)

None of these

• Option 5) Let total number of sweet be x. then

A classroom has equal number of boys and girls. Eight girls left to play Kho-Kho, leaving twice as many boys as girls in the classroom. What was the total number of girls and boys present initially?

• Option 1)

22

• Option 2)

24

• Option 3)

32

• Option 4)

None of these

• Option 5)

16

A classroom contains an equal number of boys and girls. b = g If 8 girls leave, twice as many boys as girls remain. b = 2(g-8) Replace g with b  b = 2(b-8)  b = 2b - 16  16 = 2b - b  b = 16 boys, then 16 girls originally  Total number of 32 boys and girls

The average of eight numbers is 14.. The average of six of these numbers is 16. The average of the remaining two numbers is:

• Option 1)

4

• Option 2)

8

• Option 3)

16

• Option 4)

• Option 5)

32

Average of 8 numbers = 14 Sum = 8 x 14 = 112 Sum of first 6 numbers = 6 x 16 = 96 Sum of Last 2 numbers = 112-96 = 16 Average of the last 2 numbers = 16/2 = 8
Exams
Articles
Questions