Price of machinery = Rs. 10,500
Value after one year = Rs 10,500- Rs 525 = Rs 9975

Since the sum taken is compounded half yearly:
Time period = 4 half years.
Rate = 2% per half year

Since the sum taken is compounded half yearly:
Time period = 3 half years
Rate = 4% per half year

Given,
GST = 18%
Cost with GST included = Rs. 1239
Cost without GST = x Rs.
cost before GST+ GST = cost with GST
x = 1050
Price before GST = 1050 rupees

Given,
VAT = 8%
Let the original price be Rs. 100
Original price + VAT = Rs. 100 + Rs.
Original price + VAT = Rs. 100 + Rs. 8 = Rs. 108
If the price after VAT is Rs.5400, then the price before VAT is
The price before VAT was added is Rs. 5000.

The discount given was 20% which means if CP is Rs. 100 then the SP is Rs. 80
If SP is Rs. 80 then CP is Rs. 100
For SP of Rs. 1600, CP
The marked price is Rs. 2000.

Given,
Cost price of the TV = Rs. 13000
Sales tax at the rate of 12%
Selling price = CP + Sales Tax = CP + 12% of CP
= 112% of CP =
Vinod will have to pay Rs. 14,560.

Given,
The milkman sold two of his buffaloes for Rs 20,000 each. This is the Selling price of the buffaloes.
Let CP of one of the buffalo be Rs. X and the other be Rs. Y
Since he made a profit of 5% on one of them.
105% of X = Rs. 20000
X = Rs. 19047.6
Similarly, since he made a loss of 10% on the other.
90% of Y = Rs. 20000
Y = Rs. 22222.2
Net CP = Rs.(19047.6 + 22222.2) = Rs....

Since the 10% discount is on all the items, we can calculate the Selling price by totaling the Cost price of all item bought.
Now,
Total Cost price(CP) of the items he bought = CP of a pair of jeans + CP of two shirts = Rs.(1450 + 850 + 850) = Rs. 3150
Selling price of these items = (100- 10)% of Rs. 3150 = 90% x Rs.3150 = Rs. 2835
The customer has to pay Rs. 2835.

Given,
The cost price of the VCR = Rs. 8000
The cost price of TV = Rs. 8000
Now, He made a loss of 4% on VCR.
Selling price (SP) of the VCR = (100-4)% of CP = 96% x Rs. 8000 = Rs. 7680
Again, He made a profit of 8% on TV.
Selling price (SP) of the TV = (100+8)% of CP = 108% x Rs. 8000 = Rs. 8640
Net Selling price = Rs. (7680 + 8640) = Rs. 16320
Net Cost price = Rs. (2x8000) = Rs....

Given,
Cost of the article = Rs. 15500
Cost of repair = Rs. 450
Cost price(CP) of the article = Rs. (15500 + 450) = Rs. 15950
Profit percentage = 15%
Profit amount = 15% of Rs.15950 = Rs. 2392.50
Selling Price = Rs.(15950 + 2392.50) = Rs. 18342.50
OR
Selling price (SP) of the article = CP + Profit = CP + (15% of CP)
=...

Given,
Cost price (CP) of the 80 articles = Rs. 2,400
Profit percentage = 16%
Profit amount on all 80 articles = 16% of 2400 = 16/100 x 2400 = Rs. 384
Selling price of the 80 articles = Rs. (2400 + 384) = Rs. 2784
Selling price (SP) of each item = Rs. 2784/80 = Rs. 34.8
Therefore, Selling price of one article is Rs.34.8

Given,
Number of people who went to the zoo on Sunday = 845
Number of people who went to the zoo on Monday = 169
The decrease in the number of people visiting the zoo = (845 - 169) = 676
Percentage decrease
(Decrease from the original number)
The percent decrease in the people visiting the Zoo is 80%

Given,
Percentage increase in the salary = 10%
Therefore, if the original salary was Rs. 100, the new salary is Rs. 110
If new salary is Rs 1,54,000, the original salary was
Therefore, the original salary was Rs. 14,00,00.

Difference between Rs 2400 and Rs 2000 = Rs 2400- Rs 2000 = Rs 400
The per cent by which Rs 2,000 is less than Rs 2,400 is
(Less with respect to 2400. Hence, 2400 will be in the denominator!)
Rs 2000 is less than Rs 2400 by 16.66%
Now,
The per cent by which Rs 2,400 is more than Rs 2,000 is
(More with respect to 2000. Hence, 2000 will be in the denominator!)
Rs 2400 is more...

Let the number be x.
Half the number =
= 50 %
Therefore, If we take half the number, the decrease in percent is 50%

Net profit = Rs 1000 - Rs 1000 = 0
He neither made an overall profit or loss since the profit made on the first tv equals the loss suffered on the second one.

Exams

Articles

Questions